Да си отгледаме домашни подправки в саксии

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Всяка домакиня, която обича да се грижи за дома си и да радва семейството си, като им приготвя вкусни манджи, не веднъж си е мечтала за огромна градина, в която да има всякакви миризми. По този начин всичко, което добавя към гозбите ще бъде свежо, а свежите подправки определено имат по-различен и по-добър вкус.

Всъщност няма нищо невъзможно да си отглеждате подправки дори да нямате голяма и обширна градина. Повечето от тях позволяват да бъдат гледани в саксия, освен това не изискват много грижи и не са особено капризни. Необходимо е само да ги поливате.

Положителното е, че по този начин можете да си имате свежи ароматни подправки целогодишно, а и домът ви ще бъде украсен със свежите им зелени цветове.

1. Розмарин – розмаринът има специфичен аромат, който подхожда много на печени меса, средиземноморска кухня, дори и на постни манджички. Можете да си го отгледате у дома като за целта трябва да знаете, че прекаленото внимание може да умори подправката. Не е ли това идеалното растение – нужно е само да бъде поливано, като през зимата поливане трябва да е по-оскъдно, а и да не го забравите на терасата или верандата, когато температурите паднат под 5 градуса.

В случай, че растението ви е твърде високо и желаете да го размножите, откъснете десетина сантиметра от върха му и ги потопете във вода. Не след дълго ще пусне коренчета и вече ще е готово да го засадите. Оставете го на свеж въздух и го поливайте, когато почвата е суха.

2. Чубрица – изключително често използвана в нашата българска кухня, най-вече се добавя към яхнии и ястия с картофи, отива също и на ориз и т.н. За отглеждането й, нужно е да знаете, че това е многогодишно растение, което се нуждае от много слънчеви лъчи и почва с варовик. Поливайте, когато почвата е суха.

3. Босилек – тази подправка е страхотна за сирена, за подправяне на пица или спагети. Засажда се с помощта на семена на около 1 см от повърхността и всичко, което и е необходимо са слънце и вода, не само за поливане. Пръскайте клончетата на растението сутрин.

4. Мащерка – нейният деликатен аромат подхожда на много видове гозбички. Отглежда се повече от лесно, ако забравите да я полеете, не го приемайте за нещо фатално, но недейте съвсем да спирате поливането. Слагате няколко семенца в подходяща саксия с пръст, върху семената не добавяйте почвена смес. И имайте търпение – в началото мащерката се развива доста бавно. Полейте внимателно и сложете саксията на светло и слънчево южно място. Не предпочита твърде влажната среда.

5. Риган – подходящ за ароматизиране на пици, сосове, супи, печени меса, както и спагети. Засейте семенца в саксия и поливайте пестеливо. Обича слънчево място, а през зимата му осигурете повече светлина.