Ястия от македонската кухня

2
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Македонската кухня, както е в повечето държави, бива силно повлияна от кухните на съседните й страни. Гръцката и турска кухня са тези, повлияли главно що се отнася до подправките в ястията.

Към всяко ядене в македонската национална кухня неизменни спътници са големите количества зеленчуци, белият хляб, бобовите растения и сирене. За един от най-големите специалитети в страната се счита печеният тетовски боб с ориз, завит в зелеви листа.

Македонската кухня се отличава с богатството на своите вегетариански блюда, използвани какво в ежедневието, така и във празничните менюта.

Разбира се, подобаващо на балканския гастрономичен вкус, в Македония навсякъде може да опитате скара с различни видове меса, приготвени по вкусен начин. Едни от най-известните месни специалитети, освен плескавицата, са т.нар. Уштипци, Вешалица и т.н.

По традиция на Бъдни вечер вечерята на всяко християнско семейство трябва да се състои от безмесни ястия. В Македония този празник е от особено значение и ястията, които се приготвят, са едни от най-характерните за страната.

Тафче-графче или солен и печен боб в малко гърне от Тетово е любима храна, както и киселото зеле. То може да се приготви сварени или в него да се завие запържен ориз, и да се приготвят сарми.

Други интересни кулинарни изкушения, които ни предлага македонската кухня, са айвар и македонската плескавица. Няма как да се пропуснат разнообразните видове бюрек – бил той с месо, направен като писа или вегитариански. Благата пита по македонски, както и дори салатата им, са доста по различни от тези у нас.

Традиционната македонска салата се приготвя лесно: нарежете зелето, добавете няколко сушени червени чушки, олио и сол.

Блага пита по македонски

Необходими продукти:

800 г брашно, 100 г захар, 120 мл олио, 40 гр пудра захар, 60 г орехови ядки, 50 г стафиди, 15 мл ром, 3 бр. карамфил зърна, 2 бр. канелени кори

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява два пъти, след което му се добавя содата, шипка сол и счуканите канела и карамфилът. Сместа се изсипва в тава, след което и се прави кладенче. В него се добавя захарта, част от олиото и 400 мл вода. Бърка се добре, до получаването на хомогенна смес.

Стафидите се потапят в рома и след това се овалват в брашно. Прибавят се към тестото, заедно с ореховите ядки. Отново се разбърква добре.

Получената смес се изсипва в предварително намазана с олио тава. Питата се пече в умерена фурна, докато придобие златист цвят.

Сервира се охладена, нарязана на парчета и поръсена с пудра захар.