В Минесота замислят енергийно-ефективен стадион с най-големия прозрачен покрив в света

1
Добави коментар

от GreenTech.bg на 16/05/2013

Любимият отбор на щата Минесота – „Minnesota Vikings“ – изглежда не страда от недостиг на пари, подобно на някои български футболни отбори, и наскоро разкри плановете си за нов енергийно ефективен стадион, който да бъде изграден и готов за игра за сезон 2016. Проектът е на стойност 975 милиона щатски долара. Проектиран е от HKS Sports & Entertainment Group и е замислено да разполага с най-големия в света прозрачен покрив и стени от стъкло.

Някои критици настояват, че сега не е подходящият момент да се похарчат 975 милиона долара за стадион. HKS обаче се оправдават, че са проектирали стадиона с 65 хилядфи места като „многофункционална сграда“, която може да се използва за най-различни събития.

По-голямата част от прозрачния покрив ще бъде направен от етилен-тетрафлуоретилен. Това ще позволява на спортистите и зрителите да виждат небето горе без да харчат милиони за подвижен покрив.

Изграден от метални рамки и стъкло, стадионът ще има четири големи стъклени врати за вход на публиката. Климатичният контрол и пестенсето на енергия за били основни акценти при проектирането на стадкиона, наред с неговата география, история и технологии.

Публикувано в Бизнес