Блокирахме протестно турската граница, алармираме ЕК

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово са блокирани протестно от български товарни автомобили, съобщиха от МВР. На двата пункта са разположени по над сто камиона, предаде Петко Ангелов, заместник-председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

Леките автомобили и автобусите могат да преминават, но превозвачите от турска страна също са спрени. Причина за блокадата са продължаващите проблеми за български превозвачи на турската граница. Техни представители заявиха, че ще стоят, докато проблемът не бъде разрешен. 

„За последните 4 – 5 дни на българо-турската граница всеки ден се спираха между 15 и 25 български камиона“, каза Илиян Филипов, зам.-председател на БАСАТ. Филипов е на блокадата на българо-турската граница на ГКПП Лесово и съобщи, че там има между 150 и 160 камиона, на около 37 превозвачески фирми.

„Смятаме блокадата да продължи, докато нямаме писмени уверения от Анкара, че ще спазват международните спогодби, и че няма да налагат такива ограничения, които противоречат на международните спогодби и да ни държат автомобилите по 4 и 5 дни на границата, без да можем да работим”, каза Филипов.

„На 9 май, когато за първи път блокирахме границата, от турска страна ни обещаха; поканиха ни на ГКПП Капъкуле при тях. На срещата присъстваше и шефът на Митница Капъкуле, и консулът на Източна Тракия, който е с много висок пост в Турция. Той лично обеща, че ще спрат проблемите, докато двамата министри се срещнат и ги разрешат. Тогава имаше спрени български камиони на границата обещаха, че ще ги пуснат веднага и че няма да създават проблеми, след което ние вдигнахме блокадата (все пак бяха предизборни дни, за да не създаваме допълнително напрежение), но ни излъгаха. За последните 4 – 5 дни на българо-турската граница всеки ден се спираха между 15 и 25 български камиона и „Автомобилна администрация“ трябваше да закара с кола разрешителните на границата на Капъкуле, за да разрешат на камионите да влязат в Турция”, уточни Филипов.

„Министърът на транспорта Кристиан Кръстев е потърсил министъра на транспорта на Турция и се чака съдействие“, допълни Петко Ангелов.

По думите му вече една седмица администрацията от българска страна всеки ден отправя запитвания – защо са спрени камионите и какъв е проблемът. От турската страна обаче никой не отговаря.

„Затова ние предприехме тези мерки. Призоваваме всички превозвачи, които имат проблеми, да заповядат на границата. С другите браншови организации сме се разбрали, всички сме заедно. Браншовите организации на превозвачите споделят едно и също мнение. Трябва да се реши проблемът; не може да се обещава нещо и после да не се изпълнява.

По думите му турските власти нарушават европейското и международно законодателство.

Ще стоим до последно, закани се Петко Ангелов.

Изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация” Валентин Божков заяви пред „Фокус“, че проблемът ще бъде отнесен до Европейската комисия. Той отбеляза, че са уведомени премиерът и секретариатът на международния транспортен форум.