Разделението между богати и бедни в ОИСР се ускорява

1
Добави коментар

Анхел Гурия призова да бъдат защитени най-уязвимите слоеве на обществото.

Пропастта между богати и бедни се е разширила повече през 3-те години до 2010-а, отколкото в предишните 12 години, заяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която обединява индустриализираните страни. Според доклада й 10-те процента най-богати хора в 34-те членки на ОИСР са получили 9,5 пъти по-високи доходи от най-бедните, в сравнение с 9 пъти през 2007 г. Страните с най-голяма пропаст включват САЩ, Турция, Мексико и Чили.
Според ОИСР ако правителствата не прекратят орязването на социалните разходи, пропастта ще се увеличи допълнително. Базираната в Париж организация обикновено защитава политиката на свободния пазар, но през последните години започна гласно да подкрепя по-щедрите социални разходи, с които да се омекоти удара от икономическия срив през последните няколко години. Редица страни, особено сред членките на еврозоната, орязват жестоко социалните си разходи в опит да намалят дълговете и да балансират правителствения бюджет в ситуация, в която данъчните приходи спадат поради слабия икономически растеж. В някои случаи именно това е условието за международна помощ от организации като Международния валутен фонд.
Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия заяви: „Тези тревожни констатации подчертават необходимостта да бъдат защитени най-уязвимите слоеве на обществото, особено в ситуация, при която правителствата преследват необходимата цел от поставяне на обществените разходи под контрол.“
Страните, в които пропастта между бедни и богати е най-слабо изявена, са основно в Северна Европа, като Исландия, Норвегия, Дания и Словения са най-егалитарните общества.
По Би Би Си

Към статията няма коментари. Напишете първия.