Тествехме Aston Martin V12 Vantage Roadster

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Спомняте ли си възбудата, която посрещна съобщението, че Aston ще напъха неговия най-могъщ V12 в най-малкия си модел? Не? Добре, приемете моята честна дума, че някога, през 2009-а, вие сте били наистина развълнувани, когато Aston разкри V12 Vantage.

Отворите в капака и издутините, които покриваха този 6.0 V12 моментално го направиха най-желаната кола в цялата гама на фирмата. Можехме и да си въобразяваме, че Aston ще направи безпокривната версия много по-наточена. Сега аз съм сигурен, че има всевъзможни причини, заради които на Aston са му били необходими 4 години да се оправи. Вярвам и че това е било част от някакъв страхотен производствен план, но все пак остава простият факт, че шумът, който обкръжаваше купето, е затихнал. Моментът е изпуснат и в резултат на това фанфарите, които трябваше да приветстват пристигането на роудстъра, са повече от скромни. А на всичко отгоре и Aston не е променил нищо сериозно от купето. Roadster прави същите 510 к.с. и 570 Нм въртящ момент и запазва (още по-остарялата) механична скоростна кутия. Не че в това има нещо лошо или грешно.

Тези 510 коня са напълно достатъчни, за да се кефите, те правят V12 Vantage страхотно бърз, движещ се без осезателни усилия и ръчната скоростна кутия е много по-приятна, отколкото може да очаквате. Това до голяма степен се дължи и на факта, че не трябва да работите с газта при превключване. Просто отцепете дългия съединител и въртящият момент ще направи останалото. Удоволствие е да се използва и този работен обем от 6 литра. Моторът е плавен и виещ, вървящ със замах през оборотите, докато вие се борите с вашия вътрешен Бонд. Това е величествена кола по много начини, звучна, могъща и със смазващи ускорения. Каросерията не се огъва много въпреки огромните сили, действащи върху нея, стабилна е на скорост и въпреки че влизате в нея с глупав кристален ключ, има малко дразнещи неща в кабината.

Добрата шофьорска позиция и зашеметяващата B&O саунд система (ако не се стискате за допълнителни 13 хилки) са най-достойните за внимание елементи. Навигацията (скоро ъпдейтвана) все пак е проблемна. Въпреки щедрата си мощност и позиционирането като най-спортния модел в гамата, V12 Vantage Roadster се чувства добре и в квартала.

Двигателят никога не звучи по-добре, отколкото в първите няколко секунди след студен старт, а аз имам едно мъчително подозрение, че роудстърът е загубил малко от онзи трудно сдържан хулиганизъм на купето. То беше хотроудърът на Aston, но Aston e използвал миналите години, за да даде малко цивилизованост на Roadster. Само че, по дяволите, цивилизоваността е излишна, когато говорим за кола с толкова могъщ мотор като тази. Да, тя е изключително скъпа и да, като подобно оценененото Lamborghini Gallardo, което карахме в брой 75, има малко прекалености. Аз не съм сигурен, че визуалните следи от V12 тук са толкова готини като при купето, но знаете ли какво? Когато го карате, не ви пука за това. Още на TopGear.bg