Първи възможен случай на свински грип в Япония

15
Добави коментар
gartist
gartist

В Япония е засечен първи възможен случай на свински грип, който уби около 200 човека и разболя още над 2000 в Мексико, предаде АФП. Агенцията цитира местни медии.

Съобщението е било направено от здравното министерство на страната.

19 са потвърдените случаи в ЕС (10 в Испания, 5 във Великобритания, 3 в Германия и 1 в Австрия) към 11:00 ч. тази сутрин.

Съмнения за свински грип има и при пациенти в Чехия, Полша, Дания, Швеция, Гърция, Германия, Италия, Ирландия, Австрия и Холандия. Всички страни членки на ЕС потвърдиха, че заболелите са пътували до Мексико, освен в един случай в Испания, където има данни за предаване на вируса в рамките на дома.

В България засега няма регистрирани случаи на свински грип.

Генералният секретар на Световната здравна организация Маргарет Чан оповести решението за преминаване от 4-та фаза – „период на готовност за пандемия“, към 5-та фаза – новият щам се предава от човек на човек и е засегнал повече от 2 страни-членки на организацията.

Директорът на СЗО, доктор Кеиджи Фукуда, заяви, че засега няма да се преминава към последната 6-та фаза.

Междувременно, приключи срещата на здравните министри от ЕС в Люксембург, чиято централна тема бе свинският грип. Заключенията им са, че Европа е достатъчно добре подготвена за бедствието и засега взетите мерки са достатъчни, ситуацията се наблюдава внимателно.

Припомняме, ЕК повиши нивото на заплаха от вируса на свински грип до „червено“ на 27 април като свика извънреден здравен комитет. Световната здравна организация повиши нивото на пандемична заплаха до пета степен.

Всекидневната обмяна на информация между страните членки на ЕС продължава и резултатите от срещата могат да се видят на уебсайта – http://www.epha.org.