Златко Желев: Отиде си моята звездичка – сърцето ми се къса от мъка!

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Пореден шокиращ случай с нелепата смърт на 11-годишния Теодор стана известен тези дни. Детето почина в училището си, в час по физическо, след като му прилошало и припаднало. Линейката пристигнала половин час след подаването на сигнала. Той е подаден в 13.50 часа – на секундата, когато инцидентът се е случил, а спешният екип е пристигнал в 81-во СОУ „Виктор Юго“ в София едва в 14.20 часа. Това каза Златко Желев, бащата на Теди и наш колега журналист.

Според кардиолози може да става дума за вроден порок на сърцето или за моментно ритъмно нарушение, което да е станало причина за трагичния край на момченцето. До месец ще са готови резултатите от хистологичните изследвания на патолозите от „Съдебна медицина“, които трябва да изяснят причината за смъртта на детето. То беше погребано в петък – 10 май. Въпреки непрежалимата загуба на сина си, неговият баща Златко Желев намери сили да разкаже какво точно се е случило специално за в. „Доктор“. Изказваме най-искрени съболезнования на цялото семейство на Теди.

– Г-н Желев, има ли вече първи заключения за причината за смъртта на синчето ви?
– В петък е погребението. Първичните заключения са готови и за момента е ясно, че Теди е починал от сърдечна недостатъчност. До месец ще станат ясни и изследванията от хистологията – от всички органи са взети проби, за да ги изследват в „Съдебна медицина“. Трябва да се установи дали е имал вродено заболяване, за което не сме знаели, или е рецидив, случил се в момента и станал причина за смъртта на детенцето ни.

Иначе вече има образувано наказателно производство за убийство по непредпазливост срещу неизвестен извършител. Бяхме на разпит със съпругата ми в 7-мо РПУ, за да обясним нещата от наша гледна точка. Разпитани са още много от хората, станали свидетели на инцидента. Следствието ще продължи между 2 и 6 месеца. Всичко зависи от заключенията на „Съдебна медицина“, дали ще се открие виновен. Сами разбирате, че бялата мафия се прикриват едни други. Трудно е, но ние сме решени да водим битката докрай. Няма да оставим нещата да бъдат потулени. И то не защото ще върна сина си, знам че това няма как да стане. Искам да предотвратя случването на други такива трагедии и такива, които до момента са се случвали с дечица. Но понеже родителите им не са журналисти, не са успели да разкажат историите и случаите им са били потулвани.

– От „Спешна помощ“ обясниха, че линейката е дошла за 7 минути, но детето вече е било починало – вашето мнение какво е?
– Линейката, която е дошла, е била тотално необорудвана. Единственото нещо, което са направили, е било аспирация, опитали са се с един маркуч да изсмучат от хранопровода попаднали частици, когато е повръщал. Линейката е била без дефибрилатор, без инжекция с адреналин. Никакви

реанимационни действия не са били предприети

от докторката, която е пътувала с детето ми. Чак в болница „Св. Анна“, където го закараха, започнаха с реанимационните действия, но беше късно за тях…

– Какво точно се е случило – бихте ли разказали накратко отново?
– В първия час по физическо, който започва в 13,45 ч., учителят г-н Спасов е строил децата, за да ги заведе до игрището. Теди се почувствал зле и припаднал. Веднага са се обадили на телефон 112. Оттам не знам какво са правили, но тъй или иначе линейката идва с 30-минутно закъснение. Учители са тичали до близкото ДКЦ, което е на 200 метра от училището. Никой лекар не се е отзовал. След това са тичали до съседната на школото частна клиника. Оттам е дошла една лекарка. През това време учителят по физическо е правил изкуствено дишане и сърдечен масаж. Теди е успял да се съвземе по едно време. Повърнал е, казал е, че му е лошо и отново припаднал. Когато все пак линейката дошла, вече е било късно…

– От „Спешна помощ“ намекнаха, че синът ви е имал и друг инцидент с припадане – така ли е?
– Да, така е, случи се на път за училище, без никаква видима причина. Ходихме по лекари м.г. и преди 6 години отново. Всички изследвания бяха абсолютно чисти, били сме при най-големите специалисти в България. Първо при доц. Габровски, неврохирург в „Пирогов“, а след това при най-добрите детски кардиолози в Трета градска болница. Какво повече да направим, не мога да отида в чужбина!? Съществува макар и минимална вероятност това

да е било вродено заболяване,

но то не може да бъде открито с изследвания – нито със скенер, нито с ядрено-магнитен резонанс, нито с другите, които му правихме. Той тренираше до преди месец футбол, беше нормално, жизнено и енергично дете, като всички останали.

– Според вас закъснението на линейката ли е причината за смъртта на детето ви?
– Проблемът е тристранен. Първо, че в службата 112 са тотално некомпетентни, медицински необразовани кадри, лутащи се и незнаещи кое къде се намира в София. Първоначално са подали грешни сигнали към „Спешна помощ“. След това пращат необорудвана линейка, какво значи, че в София имало само 17 линейки?! Аз ли да им оправя бакиите в „Спешна помощ“? И трето – защо махнаха лекарите от училище. Назначиха медицински сестри, те могат да дадат аналгинче, аспиринче на някое дете, а при такива случай какво правят? Всяко дете може да припадне поради различни причини. Те не знаят как да реагират в такива случаи.
Постоянно сме на лекарства със съпругата ми, ходим по лекари. Но няма да оставя да петнят паметта на сина ми, като пишат глупости и лъжат.

Ще доведа нещата докрай. Отиде си моята звездичка, отиде си, Господи защо ми прибра Теди, защоооо…
Сърцето ми се къса от мъка, това е невъзможно, искам да се събудя и всичко да е сън, да ми се усмихне, прегърне, да чуя звънливия му глас, но… Почивай в мир мое мило дете, почивай в мир, ангелче. Теди, винаги ще те обичам, винаги ще си в душата ми, в мислите ми…

Д-р Ангел Ангелов, началник на Отдел „Медицински дейности“ към Центъра за Спешна помощ-София:
Нашият екип е стигнал в училището за 7 минути!

„Теодор е изследван преди това в Трета градска болница, в „Пирогов“ и в болница „Св. Анна“ по повод на такива инциденти, свързани с припадък. Доколкото имаме информация, колегите в тези три болници са излезли със становище, че няма нищо тревожно около неговото здравословно състояние. Имал е 2 такива подобни инцидента преди последния, когато почива.

Сигналът идва в нашия център в 13,59 ч., предаден от тел. 112. В 14,04 ч. е предадено на д-р Тасева, която е дежурна този ден. Тя тръгва веднага и стигат там в 14,12 ч. – т.е. за 7 минути линейката е била в училището. През времето, преди да получим сигнала и докато стигне екипът ни, дамата, която е подала информация за инцидента, съобщава, че се е опитвала 2-3 пъти да отклони връзката със 112, където техните оператори не са имали възможност да позиционират къде точно се намира училището. През това време учители са потърсили помощ от медицинския център „Св. Панталеймон“, колегите са отказали да се намесят, тъй като са травматолози, а тук става дума за дете. Все пак една от техните лекарки се е опитала с нейните познания да помогне на детето, докато пристигне нашият екип.

Детето реално постъпва в болницата в 14,22 ч. Правена му е електрокардиограма в линейката, след което и обдишване по време на транспорта. С маска и балон го вкарват в Спешното отделение на болница „Св. Анна“, където го поемат колегите. Но детето е било в клинична смърт, което е обратимо състояние. В линейката е имало дефибрилатор и е използван от колегата. Използван е и респиратор, защото е имало остатъци от повърнато в трахеята.

Нещата са загубени най-вероятно при лутането в търсене на помощ от център „Св. Панталеймон“ и докато се е уточнявало от 112 къде се намира училището, за да ни кажат точния адрес. Нашият екип заварва детето в клинична смърт и го предава така на колегите в болницата“, коментира д-р Ангелов.

Маргарита Благоева