Създадоха човешки ембрионални стволови клетки от клетки на кожа

1
Добави коментар

Американски учени успяха да създадат човешки ембрионални стволови клетки от клетки от кожа чрез клониране.

Това е първият успех след множество безплодни опити по света през последните години. Без да правят клонинг учените успяха да покажат за пръв път, че е възможно да се отгледат ембрионални стволови клетки, които са генетично идентични с тези на човека, от който са клонирани. Ембрионалните стволови клетки са единствените клетки, които имат способността да се диференцират във всякакъв тип клетки на организма и да се размножават без ограничения.

Така те имат огромен терапевтичен потенциал. Тези клетки са особено обещаващи за лечение на Паркинсон, множествена склероза, сърдечни патологии и наранявания на гръбначния мозък. Научният пробив бе направен от екип учени под ръководството на Шукрат Миталипов от Университета за наука и здраве в Орегон /Oregon Health and Science University/. Това става след предишен голям успех прз 2007 г. когато от клетки от кожата на маймуна бяха отгледани ембрионални стволови клетки.

За да постигнат това учените са си послужили с класическата техника на клониране – използване на ядро от клетка на кожата, съдържащо ДНК на човека, пренасяйки го в яйцеклетка, от която е извлечен генетичния материал. Така ядрото на възрастна клетка се слива с яйцеклетка, която развива и произвежда ембрионални стволови клетки.