Ето ги рисковете за недоносените бебета

1
Добави коментар
lyubov.char
lyubov.char

Ето ги рисковете за недоносените бебета

Недоносените бебета имат нужда от специални грижи и внимателно проследяване

Бебета, които са родени по-рано от 37-а гестационна седмица или са с тегло под 2,5 килограма, биват считани за недоносени. Колкото по-рано се роди едно бебе и колкото по-малко е теглото му, толкова по-големи са рисковете за него.
Въпреки че преждевременно родените бебета в повечето случаи попадат в интензивно отделение и за тях се полагат специални грижи, условията при които техните органи и системи се развиват в екстремни условия, а не както е правилно – в майчината утроба.

Недоносените бебета имат нужда от специални грижи

Ето и част от рисковете, които съществуват за недоносените бебета:
– белодробна незрялост, затруднения в обмяната на кислорода и затруднено дишане
– проблеми с развитието на сърдечно-съдовата и бъбречната система
– проблеми с развитието на централната нервна система
– проблеми с развитието на храносмилателната система
Специалистите, които полагат грижи за недоносените деца, обясняват също така, че кислородните колебания в хода на интензивното лечение на тези бебета на фона на тяхната незрялост на съдовете на ретината създават риск от сериозно усложнения като ретинопатията.
Недоносените бебета имат специални нужди и те трябва да бъдат внимателно проследявани поне до навършване на една годинка.
Скорошни изследвания показват, че преждевременното раждане може да бъде причина не само за изоставане в растежа и интелекта, но и има връзка с отключването на редица проблеми в по-късен етап на живота, например ендокринни заболявания.

Според статистиките през 2012 година в България са родени около 7000 недоносени бебета, като половината от тях остават със сериозни увреждания.
Антоанет Иванова

Клюки.вс препоръчва и: