Пускат абонамент с 20% отстъпка за рент-а-байка

1
Добави коментар

Левче на час да струва рен-а-байка в Бургас, а семействата, учащите и пенсионерите да ползват 50% отстъпка, предлага зам.-кметът по финансите Красимир Стойчев в докладна записка. Предложението ще се разгледа на следващото заседание на местния парламент.

По лев на час ще излиза услугата, ако задържите колелото до 4 астрономически часа. От 4-ия до 13-ия час цената скача двойно и да въртите педалите 60 минути ще трябва да броите два лева.  Абонаментна поименна вело карта гарантира, че ползвате отсъпка от 20%, става ясно още от докладната на Стойчев.

Както Burgasutre писа от миналата седмица първата станция в града, до Младежния дом, вече е факт. Колелетата са оборудвани с GPS-и с цел безопасност, проследяване и ограничаване риска от кражби и вандализъм, а цялата велостанция е под видеонаблюдение.

До края на септември в града ще бъдат издрадени общо 12 рент-а-байк стоянки, оборудвани със 120 велосипеда. Колело ще може да се наеме до спортния център в к-с „Изгрев“, в к-с „Славейков“ на спирката на болницата, до спортния център в комплекса, евентуално и до мол Галерия.  Морската градина ще грейне с цели три стоянки за колело под наем. Пунктове в Приморския парк ще има до ключовите места Казиното, Флората и капаните. На площада до гарата, до спортните зали „Никола Станчев“ и „Константин Петканов“ в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“ също ще има възможност за ползване на платената еко услуга. Друга локация ще е началото на велоалеята в Сарафово. Още по темата тук 

В началото на ноември пък стана ясно, че Бургас буквално ще е опасан с велоалеи. Три вида вело трасета ще бъдат изградено по иновативен проект, който цели да наложи изцяло нов модел на транспорт до работно място.

Транзитните трасета ще бъдат с функция за максимално бързо пътуване. Предвидено е колоездачите да могат да развиват по-голяма скорост. По тях пешеходци няма да се движат и така конфликтите между байкари и пешаци ще бъдат избегнати.

В допълнение към тях във всеки район ще бъдат обособени и така наречените „довеждащи трасета“, по които бързо да се стига до транзитните. За отдих през почивните дни се предвижда изграждането на трасетата от реакционен тип, които ще се намират в участъците на пътищата от Републиканската мрежа.

Черноморски велопът, който преминава през Бургас и свързва курортните перли Слънчев бряг и Созопол, с областния център пък е една от идеите за еко транспорт през лятото, която лансираха експерти в началото на ноември миналата година.