Обслужване на клиенти – илюзия за избор – [видео]

1
Добави коментар
BizBlog.BG
BizBlog.BG

Днешния епизод на поредицата „Да се поучим от филмите“ е направен по идея на един от читателите на този сайт – Зорница, благодаря ти.

Всъщност става дума за един страхотен филм на Роберто Бенини – „Животът е прекрасен“/“La vita e bella“ – един от моите любими филми.

В този филм има една много интересна сцена – обслужване на клиент в ресторант, където главният герой работи като келнер.

Вижте първо самата сцена и след това ще я обсъдим:

Ситуацията е следна – идва късен клиент, кухнята не работи, храна няма. За късмет има още един клиент, който не иска да яде обичайната си вечеря – салата, сьомга и чаша вино.

Едно очевидно решение е направо да се каже – вижте какво, има салата и сьомга, друго няма, ако искате – взимайте, ако не – чао. Както и правят в повечето български ресторанти.

Но по този начин клиента се чувства притиснат и не много желан.

Има и друг подход – да накараме клиента да избера точно това, което имаме в наличност, като му създадем илюзия за избор. Каквото и направи главният герой.

Някои от вас веднага ще кажат – как, това е лъжа, измама и т.н. Нищо подобно!

Според мен това си е направо проява на уважение – да помогнем на клиента да се почувства така, че все едно той решава и контролира ситуацията. Не е кой знае колко трудно, но клиента едно че остава спокоен че той сам си е избрал вечерята, а и второ – че е изненадан с невероятно бързо изпълнение на поръчката му.

Сигурен съм, че ако тази ситуация се случи в България – клиента ще остане приятно изненадан и със сигурност ще разкаже за този ресторант на негови приятели и роднини.

Вие какво мислите?