Извън детските градини в София останаха близо 13 хил. деца

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Извън детските градини в София останаха близо 13 хил. деца

След второто класиране за детските градини в София извън тях остават 12 750 деца, съобщи Би Ти Ви. След като цялата предизборна кампания на ГЕРБ мина под мотото колко детски градини, магистрали и спортни зали са построили бившите управляващи и колко ще построят още, равносметката в столицата е, че при 14 000 малчугани, за които не достигаха места след първото подреждане, при второ са приети само 1250.

Според началника на отдел „Образование“ в Столичната община Мария Минчева, цитирана от „Дневник“, допълнителни места са се отворили, както от създаването на нови групи, така и заради 760 родители, които не са записали децата си след първото класиране.Всички одобрени за детските градини след второто класиране имат две седмици срок за записване. Ако не декларират отказ, те ще губят полагащите им се три точки при третото класиране, обясни Минчева.

По нейни думи целта на общината била да бъдат приети всички 5-годишни деца, тъй като по закон за тях посещаването на детска градина е задължително, тоест държавата и общината са длъжни да им осигурят места. „До края на август ще се свържем с всички родители“, увери Минчева и добави, че 1100 родители на петгодишни деца били заявили, че имат други варианти за образованието им.

От ГЕРБ твърдят, че през последните две години в строителство на детски градини са инвестирани над 100 милиона лева. Въпреки това във всички големи градове има тежък недостиг на места. Това наложи практиката дори новородените да се записват като чакащи за детска градина, за да им се пази редът.