ООН изчисли загубите от природни бедствия

12
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Експерти на ООН изчислиха загубите от стихийни бедствия, които възлизат на 2.5 трилиона долара от началото на 21-ви век, сочи доклад на ООН.

Докладът съдържа икономически загуби от стихиите в 56 страни. Повече от 310 бедствия са станали само през 2012 г., от които са загинали повече от 9 хил. души и пострадали над 1 млн. жители на планетата.

„Основните стихийни бедствия, които заплашват човечеството, са свързани с Космоса и с вътрешната енергия на Земята. Преди всичко това са големите метеорити и астероиди”, каза професор Александър Лобусев от Института за нефт и газ.

Според експерта, най-болезнени точки на съвременната цивилизация стават големите мегаполиси с тяхното огромно население, както и технически обекти от рода на АЕЦ, чиито аварии многократно ще засилят разрушителното действие на стихиите.

Експертите смятат, че държавите биха могли да намалят рисковете и да минимизират последиците от стихийните бедствия в съюз с частния бизнес. Експертите също посочват два основни пътя за минимизиране на рисковете от природни катастрофи – развитие на системите  за прогнозиране и оповестяване, и строителство на сгради и инфраструктурни обекти, устойчиви на въздействието на стихии.

Етикети:

ООН | бедствия | стихии | метеорити | астероиди