Харизмата или тайната на успеха

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Защо в САЩ харесват Барак Обама и гласуват два мандата за него? Той красив ли е? Не, той не е красив, той е харизматичен!

Личност, която е надарена с притегателна светла сила и увлича околните, е харизматична. Такава личност е истински лидер и предизвиква възхищението и обожанието на повечето хора.

Харизматичната личност е издигната на пиедестал в очите на околните, които я възприемат не с очите си, а със сърцата си. Освен това харизмата на дадена личност от различните хора се усеща по различен начин. Това зависи от образованието на околните, от тяхната култура или социално положение в обществото. В различна степен хората са лоши или добри, злобни или добронамерени, завистливи или отзивчиви. Така че тук бихме могли да говорим за приемане на харизматичната личност от болшинството добронамерени, великодушни и човеколюбиви хора.

От казанато до тук съвсем лесно вадим заключение, че всеки човек, който няма в себе си злоба и агресивност, който има чувство за собствено достойнство и уважава околните – притежава собствена харизма. Това не означава обезателно, че всеки е красив, но всеки може да бъде достатъчно привлекателен с положителните си качества. Трябва просто да бъдете повече оптимист, доброжелателен, уверен и уравновесен и да не допускате да ви завладява злобата, комплексите, песимизмът, раздразнителността.

Всеки от нас ще развие собствената си харизма като преди всичко развие в себе си увереност. Не трябва да се страхувате, че може другите да ви критикуват за някакъв ваш недостатък! Всеки има недостатъци! Настройте се към изтъкване на положителните си качества, както и да оценявате такива при другите хора.

Освен това е много важно да умеете да изслушвате околните и така те ще ви слушат, когато вие говорите. Никак няма да ни хареса, ако се намираме срещу един арогантен събеседник, който говори непрекъснато, интересувайки се само от себе си и въобще не изслушва околните.

Много добре ще ви се отрази на самочувствието, ако наблюдавате внимателно харизматичните личности, с които общувате. Опитайте се да почерпите вдъхновение от тях, без да се мъчите да ги имитирате. Създайте своя собствена система от жестове и поведение, като ваш личен модел на общуване. Ако те се съчетават с вашата индивидуалност, без да имате усещането, че се насилвате или че се преструвате – ще се сдобиете с увереност в собствените си сили и харизматичност.