8 забележителни замъка в Европа

2
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Лувърът – световноизвестният музей-дворец

Историята на Лувъра започва през 1190 г., когато кралят на Франция Филип-Август нарежда да се построи крепост, която да защитава Париж от евентуални нападения. В продължение на стотици години наред при управлението на различни владетели, към постройката са добавяни нови и нови елементи.

Версай – резиденцията на Краля-Слънце

Замъкът е разположен в предградията на Париж и привлича безброй туристи, които искат да научат как е живял и се е забавлявал най-скандалният френски крал – Луи XIV. Строителството на Версай започва през 1661 г.

Мон Сен Мишел, Франция

Замъкът се намира на квазиостров в Нормандия, близо до Бретан. Днес е един от най-посещаваните замъци с над 4 млн. туристи годишно. Включен е в списъка за Световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Бабелсберг, Германия

Замъкът е построен около 1880 г. като малка лятна резиденция на пруския принц Уилям. Използван е като музей по палеонтология от 1966 г. до края на Студената война. Днес е възстановен в целия му блясък.

Шильонският замък, Швейцария

Строителството на замъка започва още през Х век. Той е изграден върху скалист остров и представлява сложен архитектурен комплекс от над 25 свързани сгради помежду си. Интериорът на Шильонския замък е пълен със старинни доспехи, мебели и ценни произведения на изкувството.

Бамбург, Англия

Замъкът Бамбург е стара нормандска крепост, построена през V – VI в. на брега на Северно море в английската област Нортъмбърленд. През многовековното си съществуване той е бил обект на шотландските набези, а през XII в. крал Хенри II го прави своя резиденция. Днес тя е не само туристически обект с историко-археологическо значение, но и предпочитано място за провеждане на важни частни и културни мероприятия.

Алхамбра на Фердинанд II, Испания

Дворецът се намира в Гранада, Южна Ипания. Построен е през 1384 г. от Юсуф I – наследник на династията на Насридите. Алхамбра е променял много пъти облика си от кулите до фундамента, а в началото на XIX век е пострадал сериозно при разрушително земетресение.

Егесков, Дания

Намира се в южната част на остров Фуне в Дания. Той е най-добре запазеният в Европа ренесансов замък на вода. Строителството му започва в края на XIV век. Замъкът помества няколко колекции – селскостопанска, автомобилна, мотоциклетна, на летателни апарати и други.

Етикети:

Франция | замъци | Лувърът | Луи XIV