Знаете ли кръвната си група?

18
Добави коментар

Четири специализирани страници ще улесняват бързото откриване на кръводарители

 

Нестандартна информационна кампания във Фейсбук приканва всеки, който все още не знае, да разбере кръвната си група. Идеята е на Димитър Стефанов. Инициативата се подготвя от около два месеца и стартира преди 23 май – Световен ден на кръводарителя.

 

„Използваме социалната мрежа като платформа, защото през последните няколко години е сред най-популярните комуникационни канали. Фейсбук се използва и от най-младите българи, които масово не знаят кръвната си група, а най-тревожно е, че не отдават значение на тази жизненоважна информация“, уточни Стефанов.

 

Във Фейсбук са създадени специализирани страници за всяка кръвна група, където всеки може да се присъедини и да открие много полезна информация.

 

„Друг допълнителен плюс на социалната мрежа е свободното общуване, което ще улесни и бързото откриване на донори от дадена кръвна група. Хората ще знаят, че вече има място, където, когато се наложи, могат да се обърнат със зов за помощ“, подчерта Стефанов.

 

 

Той смята, че е абсурдно голяма част от българите между 20 и 40-годишна възраст да разбират какъв тип кръв тече във вените им, само защото това е задължително изследване за документите за бракосъчетание, или при бременност. Крайно време е да сме по-отговорни към себе си и близките си!

 

Наред с тази кампания, инициаторите апелират и към изследванията за ХИВ/СПИН!

 

Ето и линковете към специализираните Фейсбук страници:

 

 

https://www.facebook.com/pages/Кръвна-група-0/233107353499964

 

https://www.facebook.com/pages/Кръвна-група-А/129053047277311

 

https://www.facebook.com/pages/Кръвна-група-B/502796269757961

 

https://www.facebook.com/pages/Кръвна-група-AB/586613708015535