ЕС заговори за добив на шистов газ

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Европейските лидери се споразумяха днес да се справят с предизвикателствата, които шистовата революция в САЩ изведе на дневен ред, предаде АФП.

“Всички лидери на държавите от Европейския съюз са наясно, че устойчивата и достъпна енергия е от ключово значение за поддържане на икономиката и работните места в Европа“, коментира президентът на ЕС Херман Ван Ромпой след днешното заседание на съвета на ЕС.

Ван Ромпой подчерта, че европейската индустрия се затруднява да се конкурира с чуждестранните фирми, които плащат наполовина по-ниска цена за енергията, както е в Щатите.

Великобритания, Унгария, Полша и Румъния и Испания подкрепят проучването и добива на шистов газ, но други страни от общността, сред които Франция и Германия, поне засега се противопоставят на сондажите заради опасения за влиянието върху околната среда, отбелязва информационната агенция.

Ван Ромпой посочи, че държавите-членки трябва да развиват “безопасни и устойчиви начини за достигане до други ресурси – конвенционални и неконвенционални”. “Да, това включва добива на шистов газ, който може да стане част от енергийния микс на някои държави-членки”, допълни той.

Британският премиер Дейвид Камерън подчерта, че е от първостепенна важност да се осигурят по-евтини енергийни доставки за бизнеса, което включва разработването на местни източници на енергия, включително и разработването на залежите от шистов газ. В тази връзка той поиска европейските власти да направят така, че регламентите да не пречат.

Още вчера председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц посочи, че покачването на цените на електроенергията е реален проблем за икономиката на общността. “Това е лоша новина и ако не направим нищо, разходите за енергия ще продължат да се увеличават и нашата енергийна зависимост от трети страни ще се увеличи заедно с тях”, посочи той.

“Добрата новина е, че енергийната политика в частност предлага огромен потенциал за повишаване на растежа и конкурентоспособността и създаване на работни места”, допълни Шулц.

Херман ван Ромпой също предупреди, че Европа рискува да се превърне в единствения континент, зависим от внос на енергия. “Към 2035 г. ние все още ще зависим от внос за задоволяването на повече от 80 процента от енергийните ни нужди, а това ще има последствия за нашата конкурентоспособност и нашите компании”, посочи той.

Високата екологична цена, която Стария континент трябва да плати, за да добива шистов газ обаче, продължава да буди тревоги. Технологията за добив – т. нар. фракинг, заплашва водоизточниците с тежко замърсяване, а според научни изследвания има риск и от земетръси в районите на сондажите.

Днес лидерите на държавите от ЕС се договориха да работят в 4 области – създаването на напълно интегриран енергиен пазар, увеличаване на инвестициите в енергийния сектор, разнообразяване на ресурсите и подобряване на енергийната ефективност. “В настоящата икономическа обстановка ние трябва да мобилизираме всичките си политики в подкрепа на конкурентоспособността, заетостта и растежа”, заключават политиците.