ГЕРБ напуснаха пленарна зала, провокирани от зам.-шефа на НС Мая Манолова

1
Добави коментар

Депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарна зала в знак на протест срещу воденето на председателстващата заседанието Мая Манолова от БСП.

Десислава Атанасова от ГЕРБ възрази срещу това, че Манолова прави изказване от мястото си, което е в разрез с парламентарния правилник. „По коя точка от правилника вие си позволихте да влезете в ролята на ментор и да държите подобен тон? „, попита Атанасова.

Според депутатите от ГЕРБ Манолова е нарушила правилника, тъй като, ако иска да взема отношение по същество, трябва да го направи от парламентарната трибуна и да бъде заместена на председателското място от друг заместник-председател.

Минути по-късно в залата най-неочаквано се появи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, придружен от Вежди Рашидов.

Сутринта обаче Борисов заяви, че „ако българският избирател знаеше, че ДПС и „Атака“ ще правят заедно комисии; ако знаеше, че БСП и ДПС в смесените райони ще бъдат като една партия и ще се броят като една партия, резултатите от изборите щяха да бъдат други.“

Думите на Борисов бяха по повод изказването на лидера на ДПС Лютви Местан отпреди ден, че „българският избирател е казал, че ГЕРБ, въпреки че е първа политическа сила, не бива да управлява.“

На въпрос – докога групата на ГЕРБ ще работи така, и няма да участва в гласуването в парламента, Борисов отговори: „Всеки ден, докато „Атака” продължават да са коалиция с ДПС“.

„Защо от „Атака“ не се регистрираха вчера? Във всички комисии видяхте, че е тройна коалиция – БСП, ДПС и „Атака“, каза Борисов.

Той обясни и възражението си към председателя на парламента тази сутрин за твърде краткото време за регистрация в Народното събрание.

„При регистрацията – не чака да мине цялото време, а щом станат 69 депутати, прекъсва системата и затова виждате – при толкова много депутати, кворумът е 68. Тези трикове, понеже чух, че и Волен Сидеров, и Михаил Миков снощи говорили, че не разбрали, че дошли да се закълнат, но не се регистрирали, и правили сметки. Сутринта пак направиха сметка, защото при този нисък кворум, няма значение дали са вътре депутатите или не. Те самите, които говориха, че ние сме пречили на парламента, по този начин могат да държат по 68 депутати в зала. Тези трикове още първото заседание хората ги знаеха“, посочи Борисов.

На коментар от журналисти, че това са го правили и депутатите от ГЕРБ в предишното Народно събрание, Борисов заяви: „Ако съм бил тук, нямало е да дам да го правят. Сега съм тук и публично и ясно показвам каква далавера е правено и се прави. И ако искаме да отговорим на обществените очаквания, защо продължава да се прави“.