10 причини защо бременната жена трябва да спре цигарите

24
Добави коментар

Цигареният дим съдържа коктейл от лекарства и отрови, които са много вредни за нероденото бебе. Той също така намалява нивото на кислород в кръвта, което лишава бебето от кислород и може да доведе до редица здравословни проблеми.

 

И все пак почти една на всеки три бременни жени пушат. Ето, 10 стимула да се откажете от вредния навик за добро.

 

1. Жените, които пушат са изложени на по-голям риск от спонтанен аборт.

 

2. Пушачите са по-склонни да развият усложнения при бременност и раждане, включително кървене, преждевременно отлепване на плацентата и преждевременно спукване на мехура.

 

3. Някои проучвания показват, че може да има връзка между тютюнопушенето и извънматочната бременност – с опасност за живота, където яйцеклетката е оплодена извън матката. Това може да намали вероятността от повторно забременяване.

 

4. Тютюнопушенето увеличава риска от вродени дефекти.

 

5.  Три пъти по-вероятно е пушачките да имат по-малки бебета. Като цяло, бебетата, родени от пушачки са с около 200 грама по-леки от тези, родени от непушачки. Бебетата с ниско тегло имат по-висок риск от смърт и болести в ранна детска възраст.

 

 

6. Бебетата родени от майки пушачки е по-вероятно да бъдат мъртво родени или да умрат в рамките на първата седмица.

 

7. Пушенето увеличава риска от смърт на новороденото.

 

8. Бебета и деца, чийто родители пушат, са изложени на двойно по-голям риск от рзвитие на респираторни проблеми като астма и бронхит. Всяка година около 17000 деца под 5 годишна възраст са приети в болница, те страдат от последиците на пасивното пушене.

 

9. Изследванията показват, че пушенето може да доведе до недостатъчно производство на мляко. Проучванията, показват че концентрацията на мазнини се оказва по-ниска в млякото на майки, които са пушили и количеството на кърмата е по-малко.

 

10. Добрата новина е, че чрез спирането на тютюнопушенето ще помогнете на вашето бебе веднага. Когато белите дробове останат без тютюнев дим, въглеродният окис и химикалите се изчистват от тялото, и нивата на кислорода се връщат към нормалните си стойности.

 

Снимки: David Castillo Dominici FreeDigitalPhotos.net