Пролетна умора

4
Добави коментар
dakata_72
dakata_72

Как да се справим с пролетната умора

Пролетта е сезон, в които организмът се съвзема от дългия есенно-зимен период и това може да бъде придружено от вялост, умора, стрес, промяна в апетита, раздразнителност, апатия към заобикалящия ни свят. С малко повече воля можете да се справите сами с това състояние, без да прибягвате до услугите на чичо доктор и без да допуснете всичко това да се отрази на работата ви, близките ви, на отношениятас партньора ви. На първо място трябва да се стремите да използвате рационално свободното си време, без да се заседяваме в задимени кафенета или да обядвате в служебния стол с порция готвено, чийто сос е хванал коричка от преседяване на открито в чинията, на рафта зад стъклото. Понякога дори оплюваните сандвичи могат да бъдат по-полезни, ако са похапнати на слънце в близката градинка. Кипящият живот ще ви зареди с позитивни мисли и ще ви вдъхне сили за довършването на работния ден. Важно е когато сте на крачка от депресията да не се затваряте, заболи поглед в компютъра, а да прекарваме всяка свободна минута навън сред хора. Дори когато се налага да работите, е добре да бъдете в близост до отворен прозорец и свежият въздух да прояснява мислите ви. В случай, че нямате възможност да спортувате, или поне не го правите ежедневно, то зарежете колата вкъщи и идете пеша на работа. 30 минути бърз ход на ден ще повдигнат тонуса ви и ще се почуствате по-добре. Преодолейте липсата на ентусиазъм и апатията и отговорете на късния смс заизлизане положително. Приятна вечер сред приятели може единствено да спомогне за по-доброто ви настроение. Яжте често, но в малки количества. Организмът ми има нужда от храна, за да се справи с умората, но ако изяждате големи порции ще допринесете повече за стреса му. Храната трябва да е лека и да включва плодове и зелечуци. Витамините са важна добавка в този период на годината. Не трябва да стимулирате организма си с алкохол, защото няма да помогне, а на следващия ден със сигурност ще съжалявате. Намалете и цигарите, или поне не ги увеличавайте, както правят пушачите пролетно време, не допринасяте излишно за стреса на организма. Прекарвайте почивните дни далеч от шума, ако имате възможност на чист въздух, не залагайте на почивка пред телевизора. И за финал – въпреки проблемите се настройте оптимистично, негативните мисли няма да помогнат, мислете положително, все пак наближава лятото – сезонът на красивите мигове, на солените целувки и прекрасните спомени.

Плодовата салата е класически, бърз и лесен десерт за всеки сезон. Подходящ е много запролетта, когато ни завладява умората и имаме нужда от истинска витаминозна атака.

Продукти за 4 порции:
2 ябълки
1 банан
други плодове, според сезона – круши, портокали, ягоди, киви, праскови, череши, пресен ананас или от консерва
2 суп. лъж. ром или ликьор по избор
по желание сметана или сладолед

Почистете и нарежете на малки парченца всички плодове. Поставете в голяма купа. Добавете рома. Разбъркайте добре. Разпределете сместа по купички.

По желание гарнирайте отгоре със 1-2 лъжици разбита сметана или сладолед.