Диана Дафова: Катастрофирах бременна в 9-ия месец!

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Диана Дафова e певица, композитор, музикант, танцьор, продуцент. Наричана e още „Духовният глас на България”.
Музиката й се разпространява в 25 държави на три континента. Нейните композиции са комбинация на елементи от различни жанрове, култури и традиции от цял свят. Текстовете включват 16 езика, като санскрит, келтски, латински, италиански, японски, северноамерикански индиански, български, зулу, арабски, португалски, виетнамски, английски и др… и носят дълбоки духовни послания към човечеството. Диана е завършила Музикалното училище “Любомир Пипков” в София. Специализирала е класическо пиано и пеене в Музикалната академия. Започва соловата си кариера през 1985 г. Песните от последния й албум („Харизма”) са съвременна интерпретация на българския фолклор и ортодоксалната музика. Певицата е много активна в работата с ООН за бежанците. Песента „Аадия” от албума “Звуци на Земята” е селекционирана от НАСА и изпратена в Космоса със совалката Колумбия. Хилари Клинтън притежава в личната си колекция последните албуми на Диана и й благодари за музиката й в лична кореспонденция. Ето какво разказа популярната не само у нас певица за това как подържа духовно и физическо здраве в откровено интервю за в. “Доктор”.- Г-жо Дафова, как се лекувате, вярвате ли на медицината, или разчитате на т.нар. алтернативни методи?
– Допитвам се и до двете, съчетавам ги. Алтернативните методи понякога отнемат продължително време за постигане на желания резултат. Съвременната медицина постоянно се усъвършенства и предлага нови методи. Това, което не приемам, е лекуването на последиците, а не на причините за дадено заболяване. Ето къде се намесва алтернативната медицина. Важно е лечението да бъде индивидуално, защото всеки организъм има различни реакции, както и щадящо, а не да премахнем един проблем, като създадем друг.

– Кога за последен път ви се наложи да потърсите медицинска помощ – къде и по какъв повод беше?
– Съвсем скоро, за съжаление. Получих силни болки в областта на лумбалните прешлени. Потърсих помощ в неврологията на ВМА и използвам случая да благодаря на всички, които се отнесоха с внимание и грижа към мен.

– Имате ли някакви хронични страдания, наследени от детството или придобити по-късно?
– Страданията от детството бяха надживени. Имам хроничен фарингит, но това е професионален проблем, който е подсилен от факта, че са ми отрязали сливиците в ранна детска възраст. Често получавам главоболие или схващане в областта на раменете, което обикновено се дължи на стрес и преумора.

– Случвал ли ви се е нелеп инцидент или злополука на сцената, или преди концерти – много от вашите колеги имат такива?
– Слава на Бога – нищо фатално. Спомням си, че катастрофирах в зимна поледица на път за Велико Търново, където като водеща на “Мелодия на годината” трябваше да запишем три поредни предавания. Бях бременна в деветия месец. Имало е и изкълчвания, падания и синини по време на концерти заради лошо осветление или оплетени кабели. На благотворителен концерт в църквата „Св. София”

бях с двойна бронхопневмония

Не можех да разочаровам хората, които разчитаха на мен. Биха ми силна инжекция, която ме държа в добра кондиция четири часа до края на концерта. След това обаче беше много мъчително.

– Имате ли впечатления от българските лекари, болници и здравна система – какви са те?
– Да, разбира се, че имам впечатления като пациент. В България има много добри специалисти в различни области, но не са малко тези, които потърсиха бъдеще в чужбина заради възможността за реализация. Имам наблюдение, че в последните години се появиха частни болници с по-добри и цивилизовани условия и апаратура. Знаем за окаяното положение на някои държавни болници и многото проблеми в здравната система. Нека оставим на специалистите да анализират и намират решенията, но промени и отговорности са наложителни.

– Как поддържате перфектната си визия и красота – спазвате ли специален режим на хранене например?
– Благодаря за комплимента. С риск да ви разочаровам признавам, че не спазвам никакъв специален режим или диети. Старая се да се храня здравословно, като това означава разнообразно, и не прекалявам с нищо, но и не се лишавам от това, което организмът ми иска. Поддържам виталността си с постоянно движение, без това да се превръща в мания. Подхранвам духа си и не се отпускам или предавам, дори когато много ми се иска да спра.

– Знаете, че българите сме обявени за шампони по смъртност от инфаркти, инсулти, а и болните от рак се увеличават драстично през последните години – как си обяснявате това?
– Лошо качество на живот, несигурност, разочарования, липса на удовлетворение и посока, невъзможност за реализация, липса на структура в обществото, липса на добродетели, здравна култура и идеали, постоянен стрес. Всичко това, а и много други подобни фактори, разбиват духовната устойчивост на хората, а от там и физическото им съществуване.

– Какво най-често разболява хората според вас?
– Противоречието между тяхната същност и очаквания, и реалността, която ги заобикаля. Това може да се прояви по много начини.
– Вие безспорно сте уникален автор и изпълнител – какво ви накара да потъсите развитие в тази музикална посока?
– Аз не разграничавам професионалното от личностното си развитие. Моите творчески търсения са

в синхрон с житейските ми опитности

и посоките, които поемам.

– Наричат ви духовния глас на България – приемате ли се за такъв?
– Приемам се за един от малкото съвременни български творци и изпълнители, които се стремят да създават творчество и изкуство, което да е наситено с духовност, красота, естетика и позитивни послания. Ако гласът ми съумява да ги предаде, така че да стигнат до хората, значи съм духовен глас на България.

– Излезе ли новият ви албум и намерихте ли “хармонията в света”?
– Новият ми албум „Един свят в хармония”, отново авторски, е напълно завършен. В момента се работи върху художественото оформление на обложката. Предстои да бъде издаден съвсем скоро. Съвременният свят не е хармоничен, но може да бъде. Точно за това е музиката с послание за промяна.

– На какво се дължи според вас душевната хармония, която мнозина не притежават, а вие определено излъчвате?
– Душевна хармония трудно се постига, но стремежът към нея е много важен. Не знам какво е усещането, което излъчвам. По-скоро е добронамереност, обич и честност, отношение към естетиката. Не мога да кажа, че съм постигнала истинска душевна хармония, в мен продължават да бушуват силни емоции и страсти. Разликата е в това, че приемам живота в по-философски аспект.

– Определят ли духовното и психичното здраве състоянието на тялото, и доколко?
– Категорично да. Духовното и психичното здраве са в основата на физическото ни здраве. Болестните прояви и проблемите на физическо ниво се появяват много след като душата и тялото са ни давали стотици знаци, които ние обикновено пренебрегваме.

– Вече и учени доказват, че човекът има духовната сила и воля да се лекува сам – вашето мнение?
– Абсолютно вярвам в силата на човешката енергия и мисъл, но за да се получи желаният резултат, е необходима промяна в мисленето и поведението, както и много постоянство, силна и непоколебима вяра.

Маргарита Благоева