АЗ ЧОВЕКЪТ

26
Добави коментар

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ…В НАШИТЕ ТЕЛА ИМА КОСТИ ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ЗНАЕТЕ НО ЕТО МАЛКО ИНТЕРЕСНА (ПОНЕ НА МЕН МИ БЕШЕ ИНТЕРЕСНА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЯХ)

За какво служат костите?

Системата на човешкия организъм, в която са включени всички кости, се нарича скелет. Скелетът е много важен за нашето тяло. Той има три основни функции:

1. Защитава жизненоважни органи, например мозъка, сърцето, дробовете. 2. На скелета дължим формата на тялото си. 3. Скелетът ни позволява да се движим (мускулите са прикрепени към костите и когато те се движат, се движат и костите и така ние извършваме движения).

Освен това костите съхраняват минералните соли за тялото, произвеждат повечето кръвни клетки и ни защитават от външни организми и вещества.

При раждането, човешкият скелет съдържа 350 кости. С израстването на детето, някои от костите се съединяват в едно и когато стане възрастен, общия брой на костите е 206.

Как са свързани костите помежду си?

Костите не функционират отделно, те са свързани и образуват стави. Колянната става е най-голямата в целия скелет. Ставите са покрити с гладък и лъскав пласт, наречен хрущял. Хрущялите са обвити в тънка мембрана, пълна с течност. Това намалява триенето на костите при движението им (подобно на маслото на колите). Костите са свързани помежду си със здрави и еластични връзки, наречени сухожилия.

Какво представляват костите?

Най-външната част на костите е много здрава и плътна (в тялото на човека само емайлът на зъбите е по-твърд). Вътрешната част се нарича гъбеста, заради множеството кухини по нея (наподобява восъчна пита). Гъбестата кост е по-лека и гъвкава. В средата на костите се намира костния мозък, в който се образуват новите кръвни клетки. Също така костите съдържат кръвоносни съдове и нервни окончания.

Колко кости има в човешкото тяло?

* Череп и горна челюст – 21 кости * По 3 малки кости във всяко ухо * Долна челюст * Подезична кост (хиоидеум) * Гръбначен стълб – 26 кости * Ребра – 12 двойки * Гръдна кост * Всеки горен крайник има по 32 кости: 2 в рамото, 3 в ръката (от китката до рамото), 8 в китката, 19 в дланта и пръстите. * Всеки долен крайник има по 31 кости: 1 бедрена кост, 4 в крака, 7 в глезена, 19 в стъпалото и пръстите.

Общо 206 кости

Най-голямата кост е бедрената и дължината й е около половин метър.

Най-малката кост се намира в ухото и дължината й е около 1см.

ИЗТОЧНИК:КОСТНА СИСТЕМА