Детско парти у дома за 1-ви юни

2
Добави коментар

Оргазнизирането на детско парти у дома по повод 1-ви юни е класика в жанра. А и в днешно време е може би и най-икономичният начин, по който да доставите радост на подрастващия малчуган за Деня на детето.

Предлагаме ви наколко идеи за метода на организация и условията, които трябва да вземете предвид, за да премине детското парти у дома за 1–ви юни като по вода.

Тази година Денят на детето се пада в събота. Което означава, че децата ще са свободни да се съберат в домашна обстановка, някои от родителите също ще успеят да присъстват, и най – важното – вие ще разполагате с достатъчно време да организирате и подготвите мероприятието.

Така че да видим какво ви трябва:

Определете броя на гостите

Заедно с детето решете колко гости ще поканите на детското парти у дома. Не пропускайте най-близките приятелчета и онези, с които често излизате на разходка. Ако някое от тях има братче или сестриче, поканете и него. Имайте предвид, че по-малките деца се забавявляват повече в по-тесен кръг. Постарайте се броят на малките гости да варира между 5 и 10 деца, но задължително предвидете и още един – двама родители за компания (и надзор).

Определете центъра на събитието

Ако детето има собствена стая, там би било идеалното място за позициониране на детското парти. Освен, че ще имат достъп до всички игри и забавления на вашия малчуган, децата ще се чувстват до някаква степен независими от групата мами и татковци в хола, например. Ако тази опция не е възможна, постарайте се да осигурите достатъчно свободно пространство в някое от другите помещения, където децата ще се чувстват също толкова комфортно.

Разчистете терена

Подрастващите се нуждаят от свободно пространство, в което да лудуват и играят. Ако имате ценни и чупливи вещи, предвидливо ги махнете. Приберете всички дребни детайли, които се страхувате да не изчезнат или да не бъдат повредени. Предупредете детето да отдели играчките, които доброволно ще предостави на гостите си и онези, които смята за неприкосновени – вторите приберете на сигурно място. Махнете и скъпия килим, а върху мебелите преметнете подходящи покривки – когато децата се хранят (особено с ръце), винаги оставят следи.

Определете продължителността на партито

Идеалният вариант за всички би бил следобедно парти – в интервала между 14 и 18 ч. Така всяко дете ще успее да спази сутрешния си режим, да обядва със семейството, да оползотвори най-активните часове от биологичния си часовник в игри с приятелчета и да продължи празника у дома на вечеря с най-близките.

Определете менюто

Малчуганите обичат лакомствата. А едно детско парти не може без вкусотии. Но не забравяйте, че ще ви гостуват деца. Т.е те преди всичко трябва да се хранят здравословно, да не прекаляват с отклонението от режима си и да не преяждат. Можете да направите дребни сандвичи с изрязани във форми колбаси и кашкавал, гъбки от яйце и домат и мишки от сирене. Добавете купа с царевични пръчици, солети и сладки. А за финал – нещо сладичко. Напитките нека бъдат негазирани, а ако имате необходимото оборудване, пригответе по някой фреш или шейк.

Подберете забавленията

Това е може би най-съществената част от детското парти. Ясно е, че децата могат да се забавляват и сами, но домакинът трябва да дава идеите. Малко помощ от ваша страна няма да е излишна. Пригответе в един панер всички кукли, камиончета, войници и конструктори, няколко стратегически игри с пионки и дори плейстейшъна. Ако гостите са по-големи, вероятно ще имат интерес и към занимания за възрастни – включете в програмата „дископарти“, гримиране, викторина. Бъдете гъвкави и умерени, защото децата бързо губят интерес, а когато им се предоставят прекалено много възможности, лесно се разсейват. Затова просто наблюдавайте процеса на игра и умело се включвайте.

Украсете

Това е лесно – гирлянди, хартиени шапки, свирки, купища балони, магически пръчици и всичко което ви дойде на ум е подходящо. Сложете украса и на масата, на входната врата и по завесите. Подберете цветовете според пола на детето си, но все пак се придържайте към свежите и пъстри нюанси. Можете да вплетете приказни мотиви, идеи свързани с любим супергерой или с популярен сред децата анимационен персонаж. Колкото по-ефектна е украсата, толкова по-забавна ще е атмосферата.

Помолете близък за помощ

Наглеждането на няколко развилнели се дечица определено е занимание, за което един чифт очи не стигат. Направете предварителна уговорка с някоя от майките или с ваш роднина да се включи активно в подготовката на партито и да остане до края. Ако партньорът ви е съгласен, може също да участва в забавленията (и в помощта) като се маскира на клоун или ангажира вниманието на малките по друг оригинален начин. Важното в случая е да си осигурите спокойствието, че не сте сама с отговорността за толкова много чужди деца.

Помислете за безопасността

Безопасността е ваша отговорност – като домакин, като родител, като човек. Уверете се, че разполагате с контактите на всички родители, които няма да присъстват на партито и се консултирайте предварително с тях за хранителни алергии и хронични заболявания на децата им. Затворете домашния любимец в отделно помещение (някое дете може да се страхува, друго да е алергично, а трето да не знае как нежно да изразява ласките си), за да не стресирате никого, по възможност не позволявайте на децата да излизат на балкона и премахнете всякакви остри предмети от полето за игра.

Весел Ден на детето!