Направи си сам пазарска чанта

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

За да избегнете неприятния шум от найлоновите торбички в магазините, най-добре ги заменете с текстилна пазарска чанта за многократна употреба. Ето как да си направите оригинална и ефектна пазарска чанта.

Трябват ви две парчета плат, по възможност едноцвени, с размери 50х50см. По желание може да промените размерите – зависи с колко голяма пазарска чанта искате да разполагате и как ви е по-удобно. От същия плат ви трябват и две по-малки парчета, от които да изрежете дръжки за чантата.

Пришивате двете по-големи парчета плат от трите страни и на страната, която се получава джоб, зашивате и дръжките. Тук идва по-интересната част – украсата. 

Може да украсите пазарската чанта с плодови печати – ябълки, отрязани наполовина чушки или пък цветя, закрепени за основата на картоф. Потапяте печата в цвета боя, който сте си избрали, и го отбелязвате от външната страна на пазарската чанта. Препоръчително е да използвате текстилни бои, за да се задържат и след прането.

Другият вариант е да украсите чантата с помощта на дантела и цветен спрей. Използвайте дантелата като шаблон и си изберете в кой край или пък на колко места да щамповате с нея плата.

Третата възможност е да украсите пазарската чанта с копчета и мъниста. С тяхна помощ и лека бродерия може да изпишете някакъв закачлив надпис, да „рисувате“ пейзажи, цветя, слънце и каквито други мотиви ви хрумнат.

30.05.2013/ Христина Спасова