Прозрачно, със сив нюанс

0
Добави коментар

Илюстрация

Проектът, изработен от арх. Александър Шинолов, за архитектурното оформление на метростанция 20.
Увеличаване

Проектът, изработен от арх. Александър Шинолов, за архитектурното оформление на метростанция 20.

Автор: арх. Александър Шинолов

Смаляванеа>

„Поредните пари, които отиват в кофата за смет.“ Така описва резултата от провелия се през 2011 г. конкурс за разработване на идеен проект за метростанция 20 от първи метродиаметър директорът на платформата за съвременна култура и изкуство „Едно“ Асен Асенов. По думите му конкурсът е пример за това как години наред парите, които се харчат за архитектура в София, се пропиляват.

Всичко е ясно, но не точно

Конкурсът за идеен проект за цялостната архитектура на метростанция 20 (част от линията между станция „Цариградско шосе“ и станция „Аерогара София“) и публичните пространства над нея е обявен през 2011 г. с бюджет от 50 хил. лв. Наградата за победителя е 10 хил. лв., както и право на възлагане, което води до сключване на договор за проектиране. Състезанието се провежда с международно жури, а участие са взели цели 130 проекта от 22 страни.

След края на конкурса журито дава две първи награди – на българския арх. Александър Шинолов и на екип с ръководител арх. Виктор Хименез от студио АТА, Лондон. За да бъде избран един победител, е решено номинираните проекти да се доразвият като технологично и финансово изпълнение. Така през декември 2012 г. на формирана среща между журито и ръководството на „Метрополитен“ проектът на арх. Шинолов е определен да се реализира при метроситанция 20, а другият за друга метростанция -17.

Да си стиснем ръцете

Въпреки че е изминала половин година от заседанието на журито, все още няма официално решение на общината за възлагане на спечелените проекти. Междувременно по време на своя среща с представители на „Метрополитен“ арх. Шинолов разбира, че се разработва друга идея. „Казаха ми, че проектът, който аз съм изготвил, не е в техен интерес и те работят по свой“, разказа Шинолов. По неговите думи при възникналата ситуация е било нужно да се обърне към адвокат, като делото срещу Столичната община е вече в ход.

Няколко дни преди заседанието на журито – на 14 декември 2012 г., е открита процедура за инженеринг от общинското дружество, в което се съдържа задание, дублиращо архитектурния конкурс. „Излиза, че общината харчи двоен ресурс, за да получи даден резултат“, казва Свилен Овчаров, адвокат на арх. Шинолов. Така изпълнителят на инженеринга на метроучастъка – обединение „Станилов – Метропроект“, е принудено да изготви още един архитектурен проект.

Ние не носим отговорност

Конкурсът е за идейна пространствена концепция, а когато работим с подобни проекти, те невинаги могат да бъдат изпълнени“, каза арх. Бойка Къдрева директор направление „Архитектура и градоустройство“. Според нея проектното решение не е могло да се реализира поради открит топлопровод, който не е посочен в заданието на конкурса. Така на практика проектът на арх. Шинолов е станал неприложим. Той обаче не е потърсен с молба да преработи проекта си и да го съобрази с топлопровода, а „Метрополитен“ директно предлага нов проект.

„При тези обстоятелства от „Метрополитен“ предложиха друг проект, който беше по-добър и в пешеходната достъпност до метростанцията“, допълни Къдрева. По нейни думи „Направление архитектура и градоустройство“ високо цени представените архитектурните концепции в конкурса, но за съжаление не притежава нужните правомощията относно реализацията на проектите. Телефонът на изпълнителния директор на „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев във вторник беше изключен.

Архитектите Орлин Маналов и Павел Янчев, едни от организаторите на състезанието, пък поискаха оставката на главния архитект на София Петър Диков заради проваления конкурс, както и за всички „неслучили се други конкурси в Столичната община“.