Празнично меню за рожден ден

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Добре подбраното меню гарантира успеха на празника. Гостите, които сте поканили на рождения си ден, ще остана очаровани от кулинарните ви умения, ако изберете правилното меню.

В деня преди рождения си ден трябва да се подготвите, за да ви е лесно след това. Вечерта сварете всички зеленчуци и месото, което е необходимо за салатите с месо. Вечерта трябва да опечете тортата, за да престои почти едно денонощие в хладилник.

Тортата с банани и мед се приготвя лесно.

Необходими продукти за тестото: 1 супена лъжица мед, 250 грама масло, 1 чаша захар, 4 яйца, 1 чаена лъжичка сода, гасена с оцет, 50 грама смлени орехи, 4 чаши брашно.

За крема: чаша и половина прясно мляко, 3 супени лъжици грис, 150 грама масло, 200 милилитра кондензирано мляко, 2 банана, 1 ванилия.

Начин на приготвяне: Продуктите за тестото се смесват и се омесва плътно тесто, което се разделя на две части и се разточва на два блата. Пекат се по 25 минути на 180 градуса, и след това всеки изстинал блат се реже с конец на две.

Кремът се прави, като в млякото се добавя гриса и се кипва, вари се 2 минути и се оставя да изстине. Маслото се разбива с миксер и се добавя топлият грис, кондензираното мляко и ванилията.

Блатовете се мажат с крем и между тях се редят кръгчета банан. Последният блат се маже с крем, поръсва се с орехи и захарни пръчици.

Салатата слънчоглед е много ефектна и вкусна.

Необходими продукти: 300 грама пилешко филе, 150 грама печурки, 1 глава лук, 3 сварени яйца, 100 грама кашкавал, 3 сварени моркова, чипс, маслини, 300 грама майонеза.

Начин на приготвяне: Пилешкото филе се нарязва на ситно. Яйцата и морковите се настъргват на ситното ренде, а кашкавалът – на едрото. Гъбите се нарязват на филийки и се запържват със ситно нарязания лук. Реди се върху голяма чиния на слоеве, като всеки слой се маже с майонеза.

Започва се с филето, после моркови, гъби с лук, яйца, кашкавал. Върху кашкавала не се маже майонеза. Маслините без костилки се режат на четвъртинки и се подреждат върху салатата. След това салатата отстрани се украсява с чипс като листа на слънчоглед.

Ефектно предястие са сандвичите от домати. Доматите се нарязват на филийки, отгоре се намазват с майонеза, смесена с настърган кашкавал и нарязан на ситно чесън. Поръсват се с нарязан на ситно магданоз

Основното ястие ще се хареса на всички гости – това е месо по царски. То се прави от 1 килограм телешко месо, 100 грама масло, 2 супени лъжици доматено пюре, 2 глави лук, 1 морков, 1 червена чушка, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, 2 супени лъжици горчица.

Месото се реже на едри парчета, слага се в тенджера с дебело дъно, добавя се лукът, нарязан на кръгове, солта, черният пипер и горчицата.

Оставя се за 4 часа. Към месото се добавя маслото и 1 чаша вода.

Разбърква се и се задушава час и половина. Добавят се настърганият морков, нарязаната чушка, нарязаният на ситно чесън, доматеното пюре. След 5 минути се сваля от огъня. Сервира се с картофено пюре.