КНСБ иска минимална работната заплата 340 лв. от 1-ви юли

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) ще настоява за спешно увеличаване на минималната работна заплата на 340 лв. от 1-ви юли 2013 г. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция, която бе организирана по повод откриването на Тринадесетия детски етнофестивал „Децата на Балканите- с духовност в Европа” в Минерални бани, област Хасково. Според Конфедерацията, ако се въведе този необлагаем минимум, в джоба на работещите хора ще остават допълнително между 30 и 34 лв.

Според КНСБ за да бъде реализирана тази мярка, Държавният бюджет за тази година трябва да бъде ревизиран и успоредно с това да се повиши тавана на социално-осигурителния доход от сегашните 2200 лв. на 2500 лв. месечно. Сред основните източници за реализация на тези мерки е и безкомпромисната борба срещу сивата икономика.

Сред спешните мерки, които трябва да предприеме правителството от 1 юли, е и увеличаване на годишната квота  на необлагаемите ваучери за работническо хранене от сегашните 160 млн. лв. на 240 млн. лв., които ще бъдат поети от работодателите. КНСБ  ще настоява и за диференцирано еднократно плащане към пенсиите, което ще бъде от 50 до 20 лв., в зависимост от размера на пенсията. Спешно според КНСБ е и увеличаването от 1 юли на обезщетението за отглеждане на малко дете до 2 г. възраст на 310 лв.

Етикети:

КНСБ | сива икономика | минимална работна заплата