200 пpиемни семейства ще бъдат подпомогнати пpез 2013 г.

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Дарителска телефонна линия за подпомагане на приемната грижа обяви днес Националната мрежа за децата в началото на кампанията  „Приеми дете. Създай бъдеще“.

SMS с текст DMS DETE може да изпратите на номер 17 777 (за абонати на „Мтел“, „Глобул“ и „Виваком“), ако искате да подпомогнете семейства, приели за отглеждане деца от домовете.

„Мтел“ съвместно с Националната мрежа за децата (НМД), Българския дарителски форум и Министерството на труда и социалната политика започват обща кампания, свързана с популяризирането и подкрепата на приемната грижа, каза за Vesti.bg изпълнителният директор на НМД Георги Богданов.

През 2013 г. „Мтел“ осигурява финансова подкрепа за най-малко 200 деца, настанени в приемни семейства в България.

Паричната помощ за дете е в размер на 200 лв.

и се предоставя еднократно на приемните родители във възможно най-кратък срок след настаняването на детето при тях.

300 лева е предвидената сума за дете с увреждане.

Идеята е семействата да бъдат подпомогнати още при самото настаняване на децата, защото това е най-трудният период, обясни Богданов.

Целта е много повече семейства да бъдат подкрепени и да има сериозна реклама по отношение на приемната грижа в страната, да се говори за тази грижа и повече български семейства да стават приемни родители, отбеляза той.

По думите на Богданов в момента има достатъчно ресурс за кампания в национален мащаб, събраните средства ще бъдат по-скоро за конкретни семейства.

В кампанията, започнала през 2012 г., НМД и „Мтел“ подкрепят 100 семейства със 100 лева месечно, така че в рамките на една година те получават по около 1200 лв.

От 1 май е започнало подпомагането на новите приемни семейства, но вече с еднократна помощ от 200 лева.

Първите 100 семейства вече са избрани.

Засега са подпомогнати много хора от малки населени места, където хората имат огромна нужда от тези ресурси – в Разград, Шумен, Търговище, Исперих и др., посочи Богданов.

До момента подпомогнати са 8 семейства, приели за отглеждане дете с увреждане, и 8 семейства, приели братя и сестри.

Иначе старт на кампанията в Борисовата градина дадоха децата от детската вокална група „Бон-Бон“ на специален благотворителен концерт по повод международния ден на детето 1 юни. Те изпяха „Химна на децата“ в подкрепа на приемната грижа.

Водещата на събитието е поп-изпълнителката Поли Генова, музикални поздрави имаше от LaTiDa, както и от деца от НМУ „Любомир Пипков“ и балет „Пумпал“.

Посрещането на първоначалните нужди на децата при тяхното настаняване в новия им дом е посочена като необходимост от самите приемни родители в специално проучване, което „Мтел“ проведе в края на 2012 г., за да насочи подкрепата си в най-приоритетната за децата област.

Благодарение на първото издание на проекта „Приеми дете. Създай бъдеще“ 100 приемни семейства получиха през 2012 г. допълнителна финансова помощ от „Мтел“. Настанените в семействата деца са на възраст от 2 месеца до 16 години. Пет от децата са с увреждания, а седем семейства отглеждат братчета и сестричета.

Националната мрежа за децата отличи телекома за успешното провеждане на проекта „Приеми дете. Създай бъдеще“ със специалната награда „Златна ябълка“ за принос към развитието на приемната грижа в България.

Желаещите да станат приемни родители по проекта могат да подават своите заявления в дирекция „Социално подпомагане“ в съответното населено място.

Партньори на програмата са Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, Министерство на труда и социалната политика, Държавна агенция за закрила на детето, вестник „Сега“ и „Нетинфо“.

Видео новините от компанията може да следите тук.