Оксана – вдовицата на астролога: Вече 18 месеца чакам да стана българка, изкараха брака ми с Иван Станчев невалиден

1
Добави коментар

Вдовицата на популярния астролог Иван Станчев – Оксана, е наследила професията му и в момента е един от най-търсените психотерапевти и астролози у нас. Родената в Беларус красавица е завършила педагогика, немска филология и психология като втора специалност. Работила е и в Германия и точно там се запознава с Иван, който по това време държи ресторант заедно със свой съдружник, също българин. Станчев предлага на Оксана още на първата среща да й направи хороскоп, а по-късно й предлага и… брак. След като бизнесът му се разпада, Иван Станчев се връща в България, Оксана го последва и се омъжва за него. Ражда се дъщеря им Анаис, която вече е на 9 години. Когато малката е на 2 и половина, баща й умира от лимфом – болест, която протича извънредно бързо.
– Оксана, стана ли най-накрая българска гражданка?
– Не, не съм станала още. Нямам все още отговор от институциите, които отговарят за това. Подадох си документите на 19 януари миналата година и краят на 18-месечния срок за официален отговор изтича на 19 юни, но до момента – нищо конкретно. Продължавам да съм със статут „временно пребиваващ“ чужденец в страната.

– Това, че си популярна, не ти ли помага?
– Не мисля, по-скоро не.

– По какъв начин трябва да бъдеш уведомена, че вече си българка?
– Чрез писмо, но такова до момента няма. Иначе проверявам всеки ден и в сайта, но името ми още липсва. Присъства там едно изречение, че се прави задължителна проверка – и това е информацията.
Около шест месеца ми отне набавянето на всички документи, които се изискват по закон. Тази половин година е извън 18-те месеца, които са отделени като време за разглеждането на документите и даването на официален отговор. Документите, които събирах, се отнасят до образованието и специализациите ми, данни от данъчното – че съм си плащала данъците като съвестен данъкоплатец, че работя тук, в България, осигурявам се и т.н. Освен това дъщеря ми е българка.

– Наистина ли бракът ти с Иван Станчев е обявен за невалиден и не може да станеш българка по този параграф?
– Не е точно невалиден. Когато човек кандидатства за българско гражданство, има три опции да стане такъв. Първата е, когато има законно пребиваване за срок от 5 години. Втората е да има брак, продължил поне 3 години и след този период да продължава. Тъй като мъжът ми е починал, не мога да стана българка по този член. Оказа се, че

„бракът не продължава“

нищо, че не съм разведена, и в този смисъл е невалиден. Иначе нашият брак продължи 4 години, но, цитирам: „в момента на подаване на документите не продължава“. Когато съпругът ми почина, вече се счита, че бракът ни не е основание за кандидатстване за гражданство. И един вид вече не важи пред закона.

– Но бракът ви с Иван Станчев не беше фиктивен – вие живеехте заедно, имате дете!… Освен това е продължил в срока, който е по закон – 3 години?
– Така е, наистина, но кажете го на Министерството на правосъдието това.

– При детето е достатъчно само това един от родителите да е българин, за да получи такова гражданство?
– И по тази линия не мога да получа гражданство, защото това, че дъщеря ми е българка, не е основание аз да получа гражданство. Няма такъв член, според който заради детето да стана българка и аз.
Подала съм си документите за получаване на българско гражданство по първата клауза – за петте години законно основание, работила съм, осигурявала съм се и т.н. Казаха ми да очаквам отговора в рамките на 18 месеца и всеки момент вероятно ще получа окончателен и официален отговор.

– Защо избра да останеш в България и да станеш българка, когато всеки по-млад и образован човек гледа да отиде да живее малко по на Запад…?
– Иван ме помоли да остана в България и според хороскопа ми аз не трябва да съм в родината си, трябва да съм някъде в чужбина. Така че Беларус отпадна като опция за живеене и понеже Иван ме помоли, останах тук.

– Продължаваш ли да сънуваш съпруга си Иван Станчев?
– Не съм го сънувала наскоро. Иначе наистина го сънувам от време на време. Има моменти, в които той ми подсказва отговори на някои въпроси, които ме вълнуват, или ми дава някакви нови насоки. Някой път пък го сънувам просто защото ми липсва и го виждам в съня си. За няколко години съм го сънувала многократно. Имало е различни случаи. Например преди четири години

ограбиха апартамента ни

Три дена преди това аз го сънувах и той ми подсказа, че това ще се случи, но аз не го разбрах тогава. Чак след това навързах нещата.
Сега последния път, когато го сънувах, той нещо ми намекна, че трябва да работя с деца. Засега не знам какво точно ще правя, но вероятно ще се ориентирам повече към работата с деца. Имала съм и няколко „срещи“ насън с него, в които ми е показвал и разказвал, че той е жив, че там има друг живот, че се развиват нещата… Така че аз абсолютно съм сигурна, че животът тук не приключва, после преминаваме към някакво друго състояние и там е по-хубаво, отколкото тук.

– Посещаваш ли често гроба на Иван? Водиш ли малката Анаис там?
– Да, посещаваме го с детето. Ходим, въпреки че аз не го чувствам, че е там. По-скоро го усещам, че е вкъщи или в сърцето ми. Гробът не е мястото, което да ми е връзката с него.

– Коя е най-голямата глупост, която си чела за себе си?
– Какво ли не съм чела! Последното е това как от една година има мъж до мен и го крия, пък дъщеря ми разказва за него в детската градина. Другото е за тези прословути 1000 лева, които „взимам“ на ден… Много смешно беше и това, че съм имала някакъв украински ухажор, с когото съм се запознала на летището, където съм кацнала от Украйна. Нищо, че аз не съм от Украйна, нито съм пътувала до Украйна! Постоянно чета някакви много смешни неща, но са и дразнещи в същото време. Те обаче нямат значение за мен.

– Има ли нов мъж до теб в момента?
– Не, няма нов мъж до мен. Още не е дошъл моментът, в който това трябва да се случи. Хороскопът ми показва, че това трябва да стане горе-долу към края на тази година. Има показатели, че ще срещна новия мъж в живота си, той също ще бъде чужденец. Да, със сигурност ще има друг човек в живота ми, но аз се страхувам да гледам по-навътре в хороскопа си. Според него мъжът до мен трябва да е чужденец, значи – щом не е от Беларус, всеки друг за мен е чужденец. Дали ще е българин, дали ще е англичанин… трябва да е от друга държава. Макар че аз не държа това точно да ми се случи в живота, може и нещо друго да е. Конфигурацията в 7-и дом може да е трансформация в партньорството или трансформация в бизнес…

– Какво друго показва за личния ти живот твоят хороскоп?
– Показва, че имам още много неща, които трябва да свърша, така че ще имам още дълги години живот. Другото е, че трябва да живея в чужбина.

– Ти си специализирала психология – с какви проблеми и оплаквания обикновено те търсят хората?
– За психотерапия все повече хора идват със страхове, с панически страхови неврози, с депресии също, и с паническо разстройство. Има хора, които заради това не могат да са ефективни в работата си, на други им се отразява на партньорствата… Прави ми впечатление напоследък, колко хора имат здравословни проблеми – дори когато правя хороскопи ме питат постоянно за това. Вече имам чувството, че всеки втори има сериозни здравословни проблеми – рак, диабет или нещо друго. Аз почти не се виждам вече с хора без проблеми.

Едно интервю на Живка АНГЕЛОВА