Агент „Кирязов” стана шеф на кабинета на Йовчев

3
Добави коментар
mignews
mignews

За директор на кабинета на новия вътрешен министър е бил назначен Георги Великов. До този момент той ръководеше дирекция “Контраразузнаване” в ДАНС. Великов е бивш агент на ДС с псевдонима “Кирязов”.

Той е от приближените до Йовчев и на Иван Драшков. В неговата дирекция в ДАНС е и звеното за контратероризъм, чиито служители извършиха проверката по откритите в Костинброд допълнително напечатани бюлетини за изборите на 12 май.

Миналата седмица оставки подадоха директора на ДАНС Константин Казаков и главният секретар на МВР Калин Георгиев. В петък парламентът прие на първо четене промени, които предвиждат преместване на ГДБОП от МВР в ДАНС. Служителите на новия ДАНС ще получат и разследващи правомощия, каквито имаха преди правителството на ГЕРБ, а новият председател на супер агенцията ще има по-дълъг мандат и ще се избира от парламента и ще се отчита пред него с годишен доклад.

От ГДБОП не са много съгласни със сливането в ДАНС. Настроенията там са за напускане на системата, особено сред служителите, които са набрали стаж, за да получат бонуса от брой заплати при напускане на МВР.

София прес