ЕС изпраща 6 „зелени” сателита в Космоса

1
Добави коментар

Европейската комисия (ЕК) официално потвърди намеренията си да изпрати шест сателита в Космоса, които ще наблюдават влиянието на климатичните промени, както и промените в използването на земята и здравето на световните океани, съобщи  Green tech. Предвижда се сателитите да бъдат пуснати в Космоса в периода 2014г. и 2020 г.

Очаква се пускането на „зелените” сателити да създаде 50 хил. нови работни места. Заместник председателят на Комисията Антонио Таяни, одобри бюджет от 4 млрд. евро, предназначени за разработването, пускането и работата на 6-те сателита. По думите му програмата „Коперник” представлява огромна възможност за Европейския съюз (ЕС), тъй като ще предоставя информация за околната среда.

„Коперник ще следи промените в климата  и ще подобри сигурността на нашите граждани. Ще даде ход на нови инвестиции от компании, разработващи космическа инфраструктура, и по този начин ще се създаде растеж на работни места. Ще се насърчат и всички по веригата, а именно онези, които разработват иновативни предложения или услуги, за да се гарантира, че гражданите и предприятията се ползват от тази публична инвестиция”, подчерта Таяни.

Програмата „Коперник” има за цел да помогне на ЕС да следи емисиите на парникови газове, озонов слой, реактивни газове и аеролози, които влияят на температурата и качеството на въздуха, което от друга страна ще предоставя информация, която ще помогне за подобряване на управлението на природните ресурси по целия свят, включително водата, почвите и горите.

По данни на ЕС, до 2030 г. „Коперник” може да даде тласък на икономиката с повече от 30 млрд. евро. Това ще стане създаване на работни места в сферата на управление и риска на търговските възможности, които ще се появят в резултат на новите данни за околната среда, събирани от спътниците.

Етикети:

Космос | Европейска Комисия | сателити