Младите българи вече не знаят кой е хан Аспарух

1
Добави коментар

/Поглед.инфо/ Еврозадачи, които включват тълкуване и пресъздаване на текст, сериозно затрудниха четвъртокласниците на миниматурата след четвърти клас. Тревожен спад в знанията им по български език показват резултатите на тестовете от националното външно оценяване, които бяха представени вчера в просветното министерство, пише в. „Монитор“.

Постиженията на учениците се сриват с 14% за седем учебни години. Едва 67 на сто от четвъртокласниците са се справили успешно на миниматурата по български тази година, спрямо 71 на сто миналата година и 81% през 2007 година. Толкова ниски постижения досега не е имало. По-ниските резултати се дължат на смяната на формата на изпита тази година, обясни експертът в образователното министерство Евгения Костадинова.

По-ниските резултати се дължат на смяната на формата на теста. За първа година в теста бяха включени отворени въпроси, на които децата трябваше да дадат кратък отговор, да тълкуват и да пресъздават текст. Учениците са се затруднили най-много на първия въпрос от теста, в който се пита „Защо вълкът поискал да изяде катерицата?”.

Голяма слабост на учениците се оказва умението да анализират и възпроизвеждат текст, както и правописът. При диктовката само 2,95% са покрили стандарта за правопис на съществителните собствени имена, 16% – за условен правопис. Най-лесен за децата с е оказал правописът на буква “я” след съгласни. Там 86,66 на сто от хлапетата са се справили. „Въпреки сменения формат на теста резултатите като цяло са добри, отчетоха от ведомството.

Спад в знанията на хлапетата в четвърти клас има и на теста по математика. Почти 69,8% от тазгодишния випуск са минали изпита, спрямо 70,9% миналата година и 77,92 през 2007-а. Експертите отчетоха, че учениците са се затруднили най-много на геометричните задачи и при тези, които изискват логическо мислене. 14-и въпрос от теста по математика бил най-големият препъни-камък за четвъртокласниците. Половината от тях не са могли да отговорят на въпроса „Колко са тъпите ъгли на триъгълника?”

Потресаващи резултатите има обаче и в изпита “Човекът и обществото”. Оказва се, че 85% от учениците не знаят кой е основал българската държава. Общите резултати на изпитите по предметите „Човекът и природата” и „Човекът и обществото”, обаче са добри. Там успеваемостта им е по-висока от минали години. 81,25 са минали изпита по „Човек и природа”, спрямо 80,2% миналата година и около 76% през 2008-а. 74 на сто от четвъртокласниците пък са изкарали добри резултати на миниматурата по „Човекът и обществото”, спрямо 72%, година по-рано.

Частните училища няма да получават държавно финансиране. За сметка на това допълнителни средства ще се заделят за подпомагане учениците от социално слаби семейства. Това каза вчера образователният министър проф. Анелия Клисарова. Тя изрази съмненията си, че държавната субсидия може да доведе до увеличаване броя на частните школа с ниско качество. Според нея трябва да се затегне контролът при разкриването на платените училища, както и на качеството на обучението, което предлагат всички школа – и частни, и държавни.

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели