Фрезия

31
Добави коментар
maritime
maritime

Freesia

Тези много популярни градински растения са отглеждани най-вече заради техните силно ароматни цветове. Видът, който най-често се култивира, е F. refracta. Луковицата е дребна, покрита с тънки светлокафяви люспи. Листата са дълги и 1-1,5 см и широки. Цветовете са силно ароматни в бяло, различни нюанси на жълтото, оранжево, червено, лилаво.

Грижи – Изисква лека, пропусклива почва – смеска от торф и пясък или добре разложен оборски тор. Добре е да знаете, че тази принцеса сред растенията не понася солена и кисела почва. И е много капризна към светлината. В градината й осигурете скрито от преките слънчеви лъчи място. Размножаването на фрезията става чрез семена или луковици.

 

Семената се сеят от средата на април до юни първо в сандъчета, които се държат при температура 23-25°С. След като поникнат растенията се пикират, подхранват и отново пресаждат (ноември – декември). Процесът отнема около година. По-бързо и лесно става с луковици. Засадете ги през месец май и през август ще се радвате на първите цъфнали стръкчета.

Съвет – Може да удължите трайността на фрезиите във ваза, като поставите по 45-50 г захар на 1 л вода.