Идеи от разВихрено: Как да си направим обици от пластмасово шише

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

„Jenite са творци с невероятни умения, които само трябва да бъдат събудени”.

Това пише Вихра в своя блог, а по тази и много други вълшебни причини я поканихме да ни гостува през юни.

Ако случайно не сте попадали на „разВихрено”, дамата зад него търси вдъхновение в малките неща. Думите й омайват, а уменията й очароват. Тя е способна да превърне всяко малко безполезно нещо в друго, много по-желано.

Вихра призовава своите читатели да тръгнат от желанието да притежават нещо и след това да го създадат сами. И понеже знаем, че вече ви сърбят ръцете да си сътворите нещо, ще оставим Вихра да сподели с вас една от стотиците си сполучливи и красиви идеи.

Чувала съм да казват, че кехлибарът не бил за млади жени. Състарявал ги, стоял тежко до свежите им лица. Бил за дами поне над 35.

Аз обаче винаги съм го харесвала. Като малка много обичах да отварям кутиите с бижутата на баба ми и да слагам на врата си всичките й кехлибарени гердани. Не че бяха толкова много, но при всеки камъните бяха различни – едни бистри, с малки частици, дори със заспали мушици, вътре; други – матови, сякаш мед, смесен с мляко; някои изглеждаха като опарени от пожар, а други – толкова сияещи, че чак ми се струваше нереално да са истински.

Тибетците са дали на кехлибара най-поетично име – уханен кристал. Макар че е можело да го нарекат и „камък на мечтите“.

Преди време видях в интернет много красиви обици, възстановка на старинно тибетско бижу от неравни кехлибарени плочки и сребро – разбира се, доста скъпи. Но очите ми останаха в тях, а меракът ми – ах, колко е точна тази дума! – не секна месеци наред. Времето, обаче, понякога лекува и любовта, и желанието.

Вече почти бях започнала да ги забравям и един ден светлината на залеза премина през оставената на масата съвсем прозаична, оцветена в жълто, пластмасова бутилка. Червеникави, кафеникави, медни и златни нюанси се преляха един в друг, а капчиците влага, останали във вътрешността заприличаха на късчета смола, заспали в кехлибар… Нататък вече беше лесно…

Ако и вие се изкушавате от играта на цветовете в уханния кристал, ако и вие искате украшение, което да изглежда старинно, уникално и дошло от Изтока, и ако искате в домашни условия и само един следобед да си направите имитация на кехлибарено бижу, нужна ви е една най-обикновена пластмасова бутилка с жълт цвят.

разВихрено

Нарежете я на големи парчета, а тях – на по-малки с неправилна форма. Не се старайте да заглаждате ръбчетата. Те ще бъдат загладени при следващата стъпка.

разВихрено

Обгорете всяко парченце на пламъка на свещ.

разВихрено

Ще видите, че обгарянето сякаш леко удебелява ръба на парченцата, а освен това му придава и червеникав нюанс. Не се притеснявайте, ако на някои места пластмасата потъмнее. Това ще бъде допълнителен ефект.

разВихрено

Нагрейте поялник – бъдете много внимателни когато работите с него, защото за секунди изгаря почти всичко, до което се докосне – и пробийте в средата на всяко от парченцата по една дупчица с диаметър 1-2 милиметра.

разВихрено

Ако докоснете с поялника ръбчето на пластмасовите парченца, ще предизвикате нещо като кипене, което допълнително ще наподоби неравностите по естествения кехлибар.

разВихрено

След това са ви нужни няколко телчета за бижута, две шапчици за мъниста и метални мъниста със“сребърен“ цвят, както и няколко естествени или изкуствени мъниста в кафяво или червено, имитиращи необработени полускъпоценни камъни.

разВихрено

Нанижете на телчетата мънистата и парченцата пластмасата в ред, който ви се харесва. Аз спазих пропорцията на онези обици, които толкова много бях харесала.

разВихрено

От други две телчета за бижута оформете окачалките за ушите. Подвийте с тънки клещи крайчето на телта така, че да се превърне в ушенце…

разВихрено

…и за да придобият обиците по-завършен вид, нанижете на телчетата за окачване по едно от червените или кафяви мъниста, които сте подбрали.

разВихрено

Захванете окачалките за ушенцето, което току-що оформихте. И обиците са готови!

разВихрено

Не забравяйте, че най-красивият и скъп, но и най-леснодостъпен материал е собствената ви фантазия, затова й се отдайте изцяло – без значение дали за един следобед само, или за цял живот.

разВихрено

Ако искате да следите отблизо гостуването на Вихра от вдъхновяващия блог „разВихрено“, станете част от Jenite.bg във фейсбук!