Открита е тайната на „храната на боговете”

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

 
1
2
3
4
5

(1 глас, оценка 5.00 от 5)

Генетиците са съставили карта на генома на какаото.

През 2010 г. генетиците са започнали да разшифроват молекулярния код на вида Theobroma Cacao, култивирано за първи път от маите преди около три хиляди години. Повече от 6,5 милиона земеделски стопани от Южна Америка, Африка и Азия, отглеждат този вид вечно зелено растение за по-нататъшно производство на висококачествен шоколад.

Днес учените, работещи в компанията на Mars Incorporated, американското Министерство на земеделието, IBM и няколко университета са завършили секвенирането на генома на какаото, идентифицирайки 28798 гена.

Те са определили кой набор от гени е отговорен за зеленикавия оттенък на зърната, водещ индикатор за високо качество на бъдещия шоколад. Генетичните маркери на висококачественото какао ще увеличат темповете на отглеждане на качествени зърна, подходящи за по-нататъшно производство.

Учените са успели да разберат и кои гени са отговорни за борбата срещу различни заболявания и кои – за производството на какаово масло, разпространено не само в готвенето, но и в производството на лекарства и козметика.

В Еквадор, по-голямата част от земеделските производители отглеждат какао от червенозърнестия сорт, известен със своето плодородие. Той не се отличава по качество от T. Cacao. С помощта на картата на ДНК, съставена от генетиците, кръстосването на сортовете няма да бъде толкова времеемко и скъпо. Преди това на фермерите е отнели години, за да разберат дали растението ще даде плодове и дали те ще бъдат с добро качество.

Резултатите от работата си генетиците са публикували в списание Genetics.

Според учените, тяхната карта ще помогне да се произведе не само вкусен, но и здравословен шоколад.

„Надявам се нашата работа да послужи като източник на вдъхновение за биолозите и те да се заемат по-детайлно да проучат това растение, от което се произвежда „храната на боговете”, както ацтеките и маите са наричали какаовите зърна.” – казва водещият автор на изследването Ксавие Аргу от френския изследователски център CIRAD.