„От скрина“: Лудия и Скорпиона

1
Добави коментар
WizardBGR
WizardBGR

Според едно от футболните клишета на повечето вратари им хлопа дъската. Някои от вас помнят свирепото влизане в Севиля на Тони Шумахер в главата на френския клетник Патрик Батистон, други пък сигурно помнят култовия страж на Ботев (Враца) Рамадан Йотов, за когото легендата гласи, че обичал да чупи олуци с главата си. Шоуто обаче бе най-пълно, когато под рамката бе колумбиецът Рене Игита. Ще го помним със Скорпиона на „Уембли“, но и с редица други изпълнения.

Роденият в Меделин малчуган играе като нападател и дори става голмайстор на кварталния шампионат. В свободното си време продава вестници. Заради контузия на училищния вратар обаче застава между гредите и това му остава за цял живот. Е, не съвсем. В края на 80-те години за Игита се говори като за новатор във вратарската професия. Всъщност той поема щафетата от предния El Loco – легендата на Бока Хуниорс Уго Орландо Гати. Игита често застава в ролята на либеро и „обира“ последните топки, a понякога се понася и напред към централната линия. Нещо като Франко Барези, но не точно.

Игита не подбира мачовете, в които да прави своите трикове. В баража за световното първенство през 1990 г. между Колумбия и Израел Лудия прави рейд и навързва трима противникови футболисти, стигайки почти до центъра. Впоследствие на шампионата в Италия лудориите му не спират. Във всеки един от четирите мача на „лос кафетерос“ на финалите вратарят забавлява публиката. Разбира се, къдрокосият страж е любимец на феновете, а на моменти показва класа и на голлинията. В двубоя срещу Югославия спасява дузпа, бита от Фарук Хаджибегич, а срещу германците избива с една ръка прехвърлящ голов удар на Юрген Клинсман. Впрочем по едно време в същия мач Игита подгонва Клинси край централната линия. Шоу!

„Грешката ми е голяма колкото къща“, това са думи на вратаря след осминафинала с Камерун. Всички, които по това време се питат кога Рене ще бъде наказан за своите безумства, откриват отговора. Той идва на стадиона в Неапол, където в продълженията ветеранът Роже Мила открадва топката от краката на уникалния вратар и на празна врата бележи исторически гол.

Черешката на тортата обаче идва на 6 септември 1995 г. Англия играе контрола с Колумбия на „Уембли“ в периода на обиграването на „Трите лъва“ преди Евро’96. При едно центриране на Джейми Реднап, което се насочва към вратата на южноамериканците, Игита се мята напред и с крака избива топката зад своя гръб. И това четири години преди „Матрицата“ на братя Уашовски! Този скорпион на вратаря печели вечно място сред фенските раздумки.

Вероятно помните, че Лудия не бе на вратата на Колумбия на световното в САЩ. Това е така, защото чудакът е пратен в затвора през 1993, след като е замесен в отвличане – действа като посредник между наркобарони и осигурява освобождаването на отвлечено, младо момиче. За услугата получава $64 000. Заради последното е пратен за седем месеца в кафеза. „Аз съм футболист и не знаех нищо за законите, свързани с отвличания“, споделя след това самият колумбийски национал.

Тази история коства на Игита американския мондиал, където иначе съотборниците му шумно се провалят. Може би и заради шашмата на Бора Милутинович, издебнал за ръкостискане суеверния Франсиско Матурана, но това е друга тема. Иначе стражът има и кратка авантюра в европейския футбол – през 1992 е взет от испанския Валядолид, където малко по-рано наставник е именно Пачо Матурана.

След 15 мача и два гола в Испания Лудия от Меделин се връща в своя Атлетик Насионал. Два гола, да. Игита често бележи от дузпи и свободни удари, което му отрежда четвърто място във вечната класация на вратарите с най-много вкарани попадения. Игита има 41, а пред него с 42 е Митко Иванков. Щурата кариера на колумбиеца завърши през 2010 г. Вече няма такива играчи.