Протестите в Турция продължават

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

И през изминалата нощ продължиха сблъсъците между демонстранти и полиция. Силите на реда пак използваха сълзотворен газ, палки и водни оръдия, за да разпръснат хилядите демонстранти в столицата Анкара и Истанбул.

Обстановката в Таксим е много напрегната, демонстрантите замерват полицията в коктейли молотов.

Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу обяви по-рано, че полицейските операции ще продължат и денем, и нощем, докато площадът, който е център на протестите срещу Ердоган, не бъде прочистен.

Противниците на правителството не се съобразиха със заканите на премиера Ердоган и излязоха на улицата. От своя страна премиерът Ердоган за пореден път декларира, че няма да се поддаде на натиска на протестиращите и отново ги нарече „утайка на обществото“.

Протестиращите издигнаха барикади и антиправителствени лозунги. Полицията ги разпръсна с масова акция, подкрепяна от няколко водни оръдия. Протестиращите бяха изтласкани към парка „Гези”. Полицаите не влязоха в оформилия се на зелените площи лагер на демонстрантите.

Доброволци отведоха десетки пострадали към линейките. В ранните часове на деня силите на реда обкръжиха парка Гези, където се намира палатковият лагер на протестиращите, и отново ги атакуваха. Лагерът се превърна в символ на демонстрациите.

Очаква се днес премиерът Реджеп Ердоган да се срещне с лидери на протестите.