Десетки възпитаници на уч. „Георги Бенковски“ в Плевен от випуск 2012 са студенти във висши училища

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

Десетки възпитаници на Държавното спортно училище „Георги Бенковски“ в Плевен от випуск 2012 са студенти във висши учебни заведения у нас и в чужбина. Това съобщи в пресклуба на БТА директорът на училището Петър Георгиев. Той уточни, че 38 от завършилите миналата година са приети в Националната спортна академия /НСА/, други – във Великотърновския университет, а трима – във висши училища зад граница.

Общообразователната подготовка, която получават в спортното училище, е същата като в останалите гимназии – дипломите ни се признават в страните от Европейския съюз, което е позволило на випусниците ни да бъдат приети във ВУЗ-ове по специалности и извън сферата на спорта, коментира Георгиев.

Тази година завършват 58 абитуриенти – акробати, баскетболисти, боксьори, борци, волейболистки, каратисти, лекоатлети и футболисти.

Плевенското държавно спортно училище, което е първото в България специализирано средно учебно заведение за подготовка на спортисти, навършва 45 години. За новата учебна година по държавен план приема 104 ученици от цялата страна с дарби в 10 вида спорт. Приемните изпити започват от 24-28 юни, каза директорът на учебното заведение.