Бум на продажбите на антиутопията ”1984” на Джордж Оруел

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Причината за увеличените продажби са неотдавнашните разкрития за създадената от правителството на САЩ гигантска система за електронно следене, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, на които се позова БТА.

В основния сайт за онлайн продажби на книги Амазон „1984“ бележи едно от петте най-бързи издигания в класациите на поръчки за последните 24 часа – от 6208-о на 193-о място.

Продажбите на романа са нараснали над 70 пъти за последното денонощие, а тези на изданието му, в което е включена и повестта на Оруел „Фермата на животните“ – над три пъти.

За скандала с разузнаването

Разкритията, че американското разузнаване следи телефонните разговори и интернет комуникациите на милиони хора предизвика огромен обществен отзвук в САЩ. Те бяха направени от 29-годишния Едуард Сноудън.

Правозащитни организации приеха това като посегателство върху гражданските им права и личен живот.

Обществено допитване обаче показа, че мнозинството от американците одобряват федералната програма за следене на телефонните разговори. Те я приемат като приемливо средство за разследване на терористичната заплаха, дори и да накърнява правото на личен живот.

Президентът Барак Обама защити електронното следене в името на сигурността на американците като средство за борба с тероризма. Той обаче предупреди, че „тези момчета“ – от разузнаването, ако искат да следят комуникациите на някого, трябва да получат разрешение от съда, както повелява законът.

Междувременно Сноудън изчезна. Местонахождението му в момента е неизвестно. Русия обяви, че е готова да разгледа евентуална негова молба за политическо убежище.

Книгата „1984“

Британския писател Джордж Оруел описва антиутопия, установена в далечната тогава (1948 г.) 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно наблюдаване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално потисната.

В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото.“. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“, всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина.