Мъжът или жената: Кой е по-умен? – част 1

15
Добави коментар

Кой мислите, че е по-умен? Експертите помагат да се реши този спор.

 

Жените по-добри ли са във вършенето на няколко неща едновременно? Но не толкова добри в четеното на карта?

 

Няма съмнение, че има различия в начина на мислене при мъжете и жените. Тук ще разгледаме някои от тези различия и ще обсъдим теориите, които ги подкрепят. Добре е да започнем с мозъка.

 

Човешкият мозък съдържа около 10 000 – 15 000 милиона нервни клетки, наречени неврони и 1 милион милиарда синапси (връзките между нервните клетки). Но начина, по който мозъкът функционира все още е медицинска загадка за експертите. Затова не може да кажем със сигурност до колко физическите разлики между мозъците на хората влияят на тяхното поведение.

 

Мозъкът – къде жените се различават от мъжете

 

Жените имат малко по-малки мозъци от мъжете (тежат с около 100 гр по-малко), но както знаем размерът не е всичко. Слоновете, например, имат много по-големи мозъци отколкото хората, но никой не вярва, че са по-интелигентни. Въпреки, че мозъците на жените са по-малки от тези на мъжете, те имат много сходно съотношение на тегло на мозъка спрямо телесното тегло.

 

Също така, жените имат 4% по-малко мозъчни клетки, отколкото мъжете, но това не означава, че използват по-малко! Има и други разлики между мъжете и жените.

 

Фронталния лоб на мозъка играе важна роля при вземането на решения, планирането на бъдещите действия и говора. Жените имат много повече клетки там, отколкото мъжете.

 

 

Полукълбата

 

Смята се, че тези две половини на мозъка функционират по различен начин. Лявото полукълбо помага за аналитичното мислене, а дясното ни помага да виждаме нещата по-цялостно, включващо оценяване на решения и емоции. При мъжете по-често доминира лявото полукълбо, докато жените използват и двете полукълба по-равномерно.

 

Мазолестото тяло прехвърля информацията между двете половини на мозъка. Жените имат по-голямо мазолесто тяло от мъжете, което може да обясни факта, че жените имат по-добри резултати на изпити свързани със свободно мислене и реч.

 

Лимбичната система, която отговаря за емоциите, като цяло е по-голяма при жените. Като включим и по-голямата възможност на женския мозък за прехвърляне на информация между двете полукълба, можем да обясним по-голямата женска емоционалност. По-голямата лимбичната система също може да означава, че жените изпитват негативните емоции по-остро и имат по-голяма склонност към депресия.

 

Следва продължение…

 

Снимки: photostock, Ambro FreeDigitalPhotos.net