Идеи от разВихрено: Направете си меки облегалки за стол

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

„Jenite са творци с невероятни умения, които само трябва да бъдат събудени”. 

Това пише Вихра в своя блог, а по тази и много други вълшебни причини я поканихме да ни гостува през юни. Сряда и петък ще може да почерпите вдъхновение от нейните хрумвания. Първата й статия бе „Как да си направим обици от пластмасово шише?“, а втората бе посветена на перфектното коралово колие.

Ако случайно не сте попадали на „разВихрено”, дамата зад него търси вдъхновение в малките неща. Думите й омайват, а уменията й очароват. Тя е способна да превърне всяко малко безполезно нещо в друго, много по-желано. 

Вихра призовава своите читатели да тръгнат от желанието да притежават нещо и след това да го създадат сами. И понеже знаем, че вече ви сърбят ръцете да си сътворите нещо, ще оставим Вихра да сподели с вас една от стотиците си сполучливи и красиви идеи.

Аз съм градско чедо, израснало в централната част на София. И затова винаги съм изпитвала копнеж към къщи с градини, към неща, които сам си садиш, отглеждаш, поливаш, береш…

Харесвам мириса на влажна пръст през лятото, на свежа зеленина рано сутрин. Единственият начин да ги имам – засега – е собствената ми малка градина. На терасата.

Затова и толкова много се крижа за нея – нови растения всяка година, нови саксии, нови цветове, нови възглавнички за столовете. Всичко това придава допълнителен аромат на кафето ми сутрин в седем, когато шумът от близкия булевард все още не е заглушил птиците.

Ако и вие обичате да посрещате или изпращате деня на терасата си, или ако просто имате покривки за маса, чаршафи и салфетки за хранене, които вече не използвате, но ви е жал да изхвърлите, ето една бърза идея – меки облегалки за столове.

Съберете всички платове, които не използвате. Прегледайте ги и подберете тези, които имат по-стегната тъкан и все още не сте решили за какво можете да ги използвате. Памучните материи са най-лесни за работа, а и се намират в най-големи количества в почти всеки дом.

разВихрено

Единственото друго, което ще ви е нужно, са ножици и дебела кука за плетене. Нищо повече.

разВихрено Но куката трябва да бъде наистина най-дебелата, която можете да откриете.

разВихрено

Нацепете парчетата плат на ивици с ширина около 2 см.

разВихрено

Не се притеснявайте да използвате и частта с ивата. Стърчащите влакънца ще бъдат допълнителен ефект в преждата, която сте на път сами да сътворите.

разВихрено

Завържете една за друга отделните ивици. Ако разполагате с повече платове, не се притеснявайте да ги комбинирате произволно. Но може и да ги разделите по цветове.

разВихрено

Когато завържете всички ивици, навийте ги на кълбета.

разВихрено

И после започнете да плетете.

разВихрено

Не ви съветвам да търсите сложни плетки, защото ивиците плат са относително „немирни“ и желаните форми няма да се получат достатъчно отчетливи. Но пък можете да си играете с цветовете, да прекъсвате и комбинирате кълбетата с различен цвят.

Аз избрах висок пълнеж, за да ми наплита по-бързо, и съчетах цветовете и материите изцяло произволно. Но, понеже все пак ми се искаше да има и нещо по-ярко в творението ми, добавих на две-три места най-обикновена сатенена панделка.

разВихрено

Накрая, когато сте изплели цялото парче, имате два варианта – да използвате направените възли като ефект или да ги скриете само от „обратната“ страна.

разВихрено

Аз предпочетох второто и се сдобих с чудесни, меки и в подходящи цветове облегалки за столовете. Добавих само по две вързалки в краищата, за които прецених, че ще са горни, за мога да закрепвам облегалките и те да не се пързалят по стола.

разВихрено

И всичко това – само за два дни работа.

Ако искате да следите отблизо гостуването на Вихра от вдъхновяващия блог „разВихрено“, станете част от Jenite.bg във фейсбук!