Значението на татуировките: Пеперудата видяна 10547 коментари 9

2
Добави коментар

Жизненият цикъл на пеперудата (гъсеница – какавида – пеперуда) е привличал вниманието на хората още от древни времена.

В древен Египет пеперудата е била свързвана с безсмъртието, по подобен начин тя се възприема и в Заир, Мексико, Нова Зеландия, Китай. Гъсеницата е аналог на земния живот, какавидата на смъртта, а пеперудата пък е безгрижна и красива.

Истината обаче е, че при различните народи пеперудата може да бъде дешифрирана по различни начини. Най-често тя е разглеждана като символ на душата и способността й да се трансформира. Древните римляни пък я смятали за предвестник на войната. В Китай тя е символ на безсмъртието. В Япония тя символизира младата жена, две пърхащи пеперуди една до друга пък могат да бъдат разтълкувани като духът на семейното щастие. В древно Мексико тя символизирала трептенията на огъня, духа на звездите и душата на жените починали при раждане. Ацтеките пък вярвали, че душите на загиналите в бой войни се превръщат в пеперуди. Древните гърци пък виждали душата под формата на момиче с крила на пеперуда. В християнската религия пеперудата е символ на възкресението и прераждането на душата. В славянската култура тя също е свързана с душата, но се смята за предвестник на смъртта.

Четете още: Коя е най-дискретната татуировка

В днешния свят пеперудата често символизира лекомислието, небрежността, и крехкостта на съществуването. В Япония това тя е символ на радостта (близка до екстаз).

Ако искате вашата татуировка на пеперуда да придобие конкретно значение, е необходимо да я стилизирате. Чрез стилизация всяко изображение може да придобие смисъла, с който го натоварите, а бариери за въображението не съществуват.

Имате ли татиуировка на пеперуда и бихте ли си направили такава?

Снимки на татуировки с пеперуда можете да видите в нашата Галерия