10 неща, които е добре да не казвате на детето си

32
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 15.06.2013

Когато синът ми всеки момент трябваше да се роди, аз слагах ръка на пъпа на жена ми и му шепнех: „Не бой се, обрязването не боли много“. Изглежда не можах да го излъжа за последното и той просто отказа да се появи на бял свят. Наложи се на жена ми да й направят цезарово сечение. Затова в чест на моя несговорчив син събрах за вас нещата, които никога не трябва да казвате на детето си. С тези уводни думи започва материал, посветен на бащинството, и публикуван в мъжкото електронно издание The Good Man Project. Авторът Марк Спелън е съставил списък, изключително полезен за всеки родител. Ето 10 неща, които е добре да не казвате на детето си.

1. ”Сега трябва да тръгваме.”

Децата са много добри в това да сметнат дали имат някаква лична изгода от нещо, така че моментално разбират, че в тази фраза няма нищо за тях. Трябва да им размахате морков. Веднъж чух как една много опитна мама се опитваше да накара сина си да си тръгне от детската площадка като го попита: „Какво ядат мечките?“, „Ягоди!“, отговори той. И тогава тя го попита иска ли да отидат да му купят ягоди за вечеря. Те си тръгнаха преди да успея да им кажа дори „Здрасти“.

2. Каквото и да е изречение с думите АйПад и АйФон в него

Даже ако просто казвате на жена си, че родителите ви още не знаят как да използват тези чудеса на съвременната магия, дори самото споменаване на тези проклетии ще докара детето ви до истерия, докато най-после не му купите и на него от тях или докато не заседне за часове над любимото си приложение/игра, ако вече има АйДжаджа.

3. ”Време е за вечеря, трябва да си измиеш ръцете”.

Не предизвиквайте излишни протести като съобщавате твърде много информация. Направо го заведете до мивката и го измийте, ако е твърде малко, за да се справя само.

4. ”Спри веднага!”

Добре, това понякога трябва да го казвате – но не очаквайте децата да ви слушат. Как само би ни харесало, ако децата спираха да правят нещо веднага щом им кажем… За съжаление невербалните методи са по-добри. Просто му вземате прилепа, с който обикаля тичешком из стаята, преди да е счупил вазата, подарък от сестра ви. От това плачът няма да бъде по-малко, но поне щетите от играта ще са незначителни.

5. Въпроси, на които се отговаря с „да“ или „не“.

В зависимост от възрастта на детето, то може да отговаря само с „да“ или „не“ на почти всичко, докато ви влуди окончателно. Моят е на две и казва „да“ на практически всичко напоследък – освен ако не го попиташ дали му се ака в гърнето, на което отговаря с бързо и категорично “не!”.

6. ”Ако си изядеш граха, ще ти дам сладолед за десерт.”

Не е нужно да си изкарал курс по водене на преговори в Харвард, за да знаеш, че с децата не можеш да се пазариш. Щом веднъж сте споменали сладоледа, вече сте загубили. Ако детето не ще да си изяде зеленчуците, опитайте да добавите кечуп към тях, иначе при всички други случаи битката е загубена. Не усложнявайте проблема като предлагате нещо сладко.

7. ”Време е да си лягаш.”

Още една безсмислена фраза за децата, за които времето няма особен смисъл като понятие. По-добре да кажете: „Хайде да идем да почетем как лошия вълк ще изяде бабата на Червената шапчица“. Така не само ще приучите детето си да чете, но и ще го подготвите леко за семейните взаимоотношения във фамилията като порасне.

8. „Утре ще (еди какво си)…“

За децата всичко се случва тук и сега. Ако утре може да идете на детската площадка да си играете, то защо да не може и сега? По-добре не споменавайте думата „утре“, ако не искате да си създадете проблеми днес.

9. „Искаш ли да си вземеш Мечо с теб?“

Никога не излизайте от вкъщи с играчка в ръка. Ако детето си вземе Мечо или друга играчка и я покаже на другарчетата си на площадката или в детския център, всички ще поискат по малко от нея. Целият ви ден ще бъде съсипан от всичките крясъци и плачове, докато те се борят да се докопат до плюшеното същество.

10. ”Това списание е на татко и му трябва. Моля те, върни ми го обратно!”

Детето ви е докопало Playboy и разглежда голите каки. Най-добре скрийте доказателствата за това какво се е случило, преди по-добрата ви половинка да е научила и да е казала неща, които нито една съпруга не бива да казва на своя мъж. Но това вече е тема за една друга статия…

Коментари

коментар(а)

Подобни: деца, правила, родители