Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Аминокиселини BCAA

32
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Какво е BCAA аминокиселини  

 

Кои аминокиселини са BCAA

 

     BCAA аминокиселини са левцин, изолевцин и валин.Тези BCAA аминокиселини са сред незаменимите аминокиселини за човек.Тридесет и пет процента от мускулната маса се дължи именно на тези три разклонени аминокиселини.

Прием на BCAA аминокиселини има и друга роля в организма освен добре познатите ползи за спортистите.BCAA са източник на метаболитна енергия. Тази енергия се използва от мускулните клетки.BCAA намира и приложение в медицината. Хора с високи изгаряния на кожата приемат големи дози от тези аминокиселини, за да може да се стимулира възстановяването на кожата и ускореното и заздравяване.Използват се и при лечение на чернодробна енцефалопатия.

Безспорен е факта, че най-голяма популярност на бцаа аминокиселини има при бодибилдърите, както при професионалистите така и сред любителите. Прием на BCAA има редица предимства пред останалите аминокиселини.

 

Тридесет и пет на сто от мускулната маса се изгражда от бцаа аминокиселини

Прием на бцаа аминокиселини доставя допълнително енергия за мускулите

BCAA аминокиселината левцин, стимулира хипофизата и тя отделя хормона на растежа в резултат, на което се наблюдава силен анаболен ефект.

Както повечето аминокиселини в процеса на аминтрансфераза може да се образуват други аминокиселини, които са в намалено количество в организма. По този начин тези BCAA аминокиселини взимат участие в азотния баланс на организма.

 

Аминокиселини BCAA стимулират синтеза на протеини, стимулират обмяната и спомагат за изчистване на  мазнините, увеличават Вашата издръжливост при интензивни натоварвания, намаляват умората по време на тренировки и интензивни натоварвания, зареждат Ви с енергия, засилват имунитета, и са основен играч в арсенала на следтренировъчните добавки.

 

 

Защо се пият BCAA`s – аминокиселини с разклонена верига

 

    Умората може да се дефинира като неспособност да се поддържа очакваната мускулна сила, което води до намаляване на ефективността при продължително натоварване. Механизмите, които пряко засягат мускулите са периферни и тези, които засягат мозъка са централни.Следните събития се считат за петте основни метаболитни причини за умора: (1) изчерпване мускулна phosphocreatinine; (2) протонна натрупване в мускулите (ацидоза); (3) изчерпване на мускулния гликоген; (4) намалява концентрацията на кръвната захар; (5) повишаване на коефициента на специфични амино киселини в плазмата (свободен триптофан / аминокиселини с разклонена верига (TRP L / BCAA)). Първите три причини са пряко свързани с периферната умора, а последните две-вероятно са свързани с централната умора [ 1 , 3 , 4 ]. В допълнение към тези причини, повишената плазмена концентрация на амоняк, което се случва по време на продължителна тренировка,може да бъде силно токсична и е свързана, както с централната така и с периферната умора [ 5 , 6 , 7 ].

 

За разлика от черния дроб, където може да се окислят двадесет аминокиселини, присъстващи в протеиновата тъкан на организма, в скелетната мускулатура, може да се окислят само шест: BCAA`s, аспартат, аспарагин и глутамат [ 8 , 9 ]. В мускулната тъкан, BCAA`s участва в синтеза на протеин и действа, като прекурсор в синтеза на други аминокиселини.В допълнение Аминокиселини BCAA се използват, като енергийни субстрати по време на физически упражнения [ 10 , 11 , 12 ]. От трите BCAAs, левцин е основно отговорен за стимулирането на протеиновия синтез, предизвикана от прием на смесена храна. Стимулиращият ефект на левцин за протеиновия синтез се осъществява чрез регулация на започването на иРНК .

 

Хипотезата за централната умора показва, че увеличаването на концентрацията на серотонин и 5-хидрокситриптамин (5-НТ) в мозъка по време на продължителна активност, могат да бъдат пряко свързани с натрупването на умора и последващо намаляване на производителността. От друга страна, добавка BCAA може да действа за намаляване на плазмената TRP L съотношението / BCAA`s от тези амино киселини имат един и същ механизъм на транспорт през кръвно-мозъчната бариера, факт, който може да намали притока на TRP L (серотонин прекурсор) в централната нервна система (ЦНС). Това явление може да доведе до намален синтез на 5-НТ в мозъка, следователно забавяне на симптомите на умора [ 3 , 7 , 14 , 15 ].

 

 

  В допълнение,бцаа аминокиселини може да въздействат върху гликогения метаболизъм при продължително натоварване, тъй като тези добавки с аминокиселини могат да запазят чернодробния и мускулния гликоген.Това ще  доведе до повишаване на Вашата сила и издръжливост.

 

Аминокиселини bcaa прием

 

Незаменимите аминокиселини-essential amino acids са тези аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в организма.По тази причина е необходимо да бъдат набавяни чрез хранителни добавки бцаа на прах,капсули или течен вариант-bcaa цени!

Защо е необходимо да приемате Протеин и аминокиселини преди и след тренировка  съм описал най подробно в статията ⇔.И искрено се надявам да я прочетете,за да се научите да използвате Златния Час-Метаболитен прозорец след тренировка.И още Защо е много полезно да се приема протеин и аминокиселини бцаа преди тренировка.И какви са ползите от приема на протеин и аминокиселини бцаа преди тренировка.

 

Златен Час-Метаболитния прозорец след тренировка

 

 

BCAA дозировка

 

Стандартната дозировка и прием на бцаа аминокиселини е три таблетки или капсули,преди тренировка, и три след тренировка.В не тренировъчни дни е добре да пиете три таблетки сутрин преди закуска.

При Аминокиселини BCAA на прах приемайте по същия начин по една доза (1 мерителна лъжичка,която в повечето случаи е 10 грама), добавена в студена вода, преди, по време или след тренировка.

Прием на Аминокиселини bcaa по време на тренировка е наложителен, тогава когато не се чуствате достатъчно възстановени от предходната тренировка или натоварването което правите е много тежко и интензивно. Подходящо е също при нова програма, смяна в тренировката, или диета за изчистване на мазнините.Понякога при диета ,особенно в дните с ниски въглехидрати ,тонуса пада изведнъж и нямате сила да завършите тренировката.Тогава е много удачен прием на бцаа и глутамин.Ще Ви трябва допълнителна подкрепа от аминокиселини за сила и издръжливост.Така ще държите катаболния хормон кортизол  под контрол.

 

Спомняте ли си за „лошото момче“ инсулин.Сега той Ви е приятел!

 

Кортизол е хормон на стреса освобождава се, когато тялото е във стрес.Като  инфекция, диета или тежки  тренировки.Кортизол разгражда аминокиселините, при нужда по време на много тежки тренировки.Затова Прием на бцаа е задължителен в следтренировъчния шейк.Следтренировъчните добавки имат за цел да помогнат нивата на инсулин да  се покачат,за да се подпомогне процеса на възстановяване.Стимулирайки синтеза на протеин,и улеснявайки транспорта на аминокиселини до мускулите.

 

Повечето продукти в една таблетки или капсули съдържат около 1000 милиграма бцаа аминокиселини. Има естествено и по 500 милиграма в капсула или таблетка,Защо тогава в продукти с 500 милиграма в капсула и в 1000 милиграма производителите пишат една и съща дозировка.Въпроса е логичен и притеснява много от хората които приемат бцаа аминокиселини.В случая обаче няма нужда от притеснение защото при аминокиселини BCAA, няма опасност от предозиране.Често казвам на клиентите си ,че е въпрос на парички,колко точно таблетки BCAA, ще приемеш.Дори когато сте изморени или се чуствате не добре възстановени,можете да направите още един прием на бцаа.Въпроса е да е на гладно.По-скоро на производителите не им се иска да пишат 6 преди и 6 след тренировка ,защото това ще намали наполовина дозите в опаковка ,а това съвсем не е добре за продажбите.Много хора не гледат колко таблетки или капсули е опаковката , а колко дози има в шишето.Което естествено не е правилно ,но……клиента винаги има право 🙂

Още едно нещо което е важно при избор на  Аминокиселини BCAA е съотношението на левцин, изолевцин и валин.USPLabs Modern BCAA™ са лидер в това отношение, със съотношение на тези три аминокиселини 8:1:1 ,и не съдържа изкуствени оцветители и ароматизатори.

BCAA 6000 на Gaspari Nutrition е също с доста високо съдържание на Леуцин ,съотношение 4:1:1 на верижно-разклонените аминокиселини.

BEST BCAA също прави впечатление на много добре направен продукт,естествено и цената му е доста висока.

 

BCAA цени

Кои са най-добрите предложения за БЦАА на прах

 

Кои са най-добрите предложения за БЦАА на капсули и таблетки

 

Изводи

Прием на  Аминокиселини BCAA преди и след тренировка е от особенно значение ,защото хранителните вещества, които поемате около времето за трениране са от основно значение за вашите успехи. Ако пропуснете прием на protein, bcaa и kompleksni-aminokiselini преди тренировка, пропускате възможност да тренирате интензивно и да дадете старт на следтренировъчното възстановяване.

 Ако пропуснете обаче приема на аминокиселини ,бцаа, whey protein и glutamine в следтренировъчния шейк,пропускате златна възможност за по-добро възстановяване и развитие.Дори и тренировката да е била супер, не сте свършили работата добре.Няма развитие без добро възстановяване !

Независимо дали Вашите цели са мускулна маса,отслабване,изчистване на мазнините или издържливост,не пропускайте Златния Час-Метаболитен прозорец и вземете своята доза  Аминокиселини BCAA .

 

Прочети още информация за Аминокиселини BCAA :