Сляпо дете „вижда“ с ушите си

1
Добави коментар
lyubov.char
lyubov.char

Сляпо дете „вижда“ с ушите си

4-годишният Феликс е сляп по рождение, но все пак може да „вижда“

Чрез уникалната техника „Кликсонар“ слепите хора могат да „виждат“ с ушите си чрез звуци. Благодарение на тази революционна техника някои незрящи дори могат да карат колело. Пример за това е 46-годишният американец Даниел Киш, който е изгубил зрението си преди година.
С т. нар. звукове африкати се задействат обекти, които „снимат“ заобикалящата слепите среда, предават от немския БИЛД, цитирано от БЛИЦ.
На този принцип разчитат и някои животни в природата – така например ловуват прилепите и делфините.

4-годишният Феликс от Кьолн

Друг случай е на 4-годишно момче от Кьолн, Германия. Малкият Феликс е сляп по рождение, но въпреки това се научава да „вижда“ с ушите си благодарение на „Кликсонар“. Феликс може да „вижда“ дали пред себе си има стена или врата, която да блокира пътя му. Разбира се „Кликсонар“ не може да замести белия бастун за слепи, тъй като няма как да покаже на незрящите някой малки клопки и спънки по пътя, но все пак това е една уникална възможност за ориентиране в пространството.

Феликс е сляп по рождение

Немският треньор Клаус Mьонгемайер обяснява, че „Кликсонар“ дава съвсем нови опции за ориентация на децата, особено в начален стадий на развитие. „Така всеки се учи от самото начало да отваря пространството чрез слуха“, допълва Мьонгемайер. Вече 13 деца са обучени в началния курс на LVR-Севериншуле, където работи Клаус Мьонгемайер.

Антоанет Иванова

Клюки.вс препоръчва и: