Проф. Чавдар Славов: Има бум в случаите на рак на простатата

1
Добави коментар

В системата съм от 1979 година, минал съм по всички нива в здравеопазването и мисля, че познавам нещата отблизо, каза в студиото на TV7 проф. Чавдар Славов, който преди два дни бе назначен за зам.-министър на здравеопазването.Има бум в отделителната система на ракови заболявания у нас, твърди професорът. Той смята, че ракът на простатната жлеза започна да се диагностицира рано и това промени и статистиката на тези заболявания.

Една от честите причини за развитието на това тежко заболяване е стресът, смята известният уролог. Според него, българинът има неглижиращо отношение към осбственото му здраве. Страхът от прегледи, преди да има някакви симптоми също влияе на бума на раковите заболявания.

Голяма част от раковите заболявания – в над 30% от случаите при заболяване на простатата става дума за генетична онаследеност, твърди професорът. Същото е и при рака на млечните жлези при жените-много неща зависят от генетичните белези.

Проф. Славов се обяви против идеята да има отмяна на забраната за пушене на обществени места. Според него има възможност да се даде и възможност на пушачите да имат свои места, където да са спокойни и да пушат, но без да пречат на останалите./БЛИЦ