Басет (Басет хаунд) – PetVet.bg – Онлайн съветник за домашния ти любимец

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

10.06.2013

Темперамент:  Басетът е спокоен и уравновесен. Той е чудесен компаньон, защото умее да спазва благоприличие не само в обкръжението на собствениците си, но и с деца и други кучета. Триковете не са част от репертоара на басета, но той с удоволствие ще следва носа си към поредната забавна детективска задача. Понякога басет хаунда може да бъде доста „разговорлив” и шумен.

 

 

Данни за породата:   Тегло: 18-23 кг; височина при холката: 30-38 см

Тегло: 18-23 кг; височина при холката: 30-38 см

 

Външни белези: Черепът е куполовиден. Челото е набраздено от кожни гънки. Очите са ромбоидни, с тъмен цвят. Долният клепач е леко увиснал. Стопът е умерено ясно изразен. Носната гъба е с тъмен цвят. Муцуната е суха и издължена. Ушите са ниско поставени и висят странично на лицето. Шията е дъговидна, в основата й се забелязват кожни гънки. Гръдният кош е дълбок. Раменете са изтеглени назад. Гръдните крайници са прави и масивни, завършват с големи възглавнички. Холката и крупата са на еднаква височина. Поясницата е сводеста. Тазовите крайници са масивни, широко поставени. Опашката е сравнително дълга, широка в основата. Косъмът е къс. Обикновено е обагрен в бяло, черно и жълтокафяво, но и други разновидности са допустими.

 

 

Здравословни проблеми: Басет хаунда сравнително често страда от ракови заболявания. Усукването и подуването на червата, както и сърдечните проблеми също съпътстват здравната му история. Крайниците на кучето (артрити) могат да представляват проблемна област. Същото важи за очите (глаукома) и кожата (дерматити) на басет хаунда. Средната продължителност на живот на басета е 11-12 години.

История, произход и предназначение: Басет хаунда има френски корени. Неговите прадеди принадлежали към породата Кръвоследник на Св. Хуберт и се използвали като помощници при лова, които вместо да нападат и убиват плячката, трябвало да я изкарат от скривалището й. Породата стъпва на Новия континент като подарък за президента на САЩ Джордж Вашингтон, след като вече е била призната не само в родната си Франция, но и в Англия.