Как да изберем кухненска мивка

9
Добави коментар

Как да изберем кухненска мивка

Може би на времето избора и покупката на кухненска мивка е било относително лесна задача, но в днешни дни това не е така. Пред очите ни са хиляди модели, с различни размери и форми, изработени от различни материали. Коя е подходящата мивка? Ако направим необмислен избор,  ще разберем грешката си твърде късно. Ето няколко полезни съвета в тази насока:

1. Избор на материал

Най-разпространени са мивките от неръждаема стомана. До скоро това беше предпочитаният материал за производството им и заради това сме свикнали да мислим, че мивката непременно трябва да бъде такава . Ако обаче кухнята Ви е в класически стил, студеният метал не е подходящ и няма да се съчетае добре с обзавеждането. Алтернативното решение в този случай е мивка от полимермрамор. Въпреки по-високите си цени, тези кухненски мивки стават все по-популярни. Основното им предимство е именно възможността за избор на подходящ цвят. Материалът е киселинно устойчив и не допуска образуването на петна по повърхността, докато мивките от неръждаема стомана се зацапват по лесно.

2. Изберете базов модел на кухненска мивка

В зависимост от начина на монтаж мивките се делят основно на бордови и за вграждане. Първите покриват изцяло шкафа, върху който се монтират, а вторите се вграждат в него. Обикновено всеки базов модел има вариации – с или без отвор за батерия, разположение на сифона и т.н. Изберете формата на мивката и съобразете разположението и с пространството около нея. Помислете за шкафовете и вашата позиция, когато я ползвате. Ако разполагате с миялна машина или сте предвидили такава, не e необходимо да купувате излишно голяма мивка.

3. Размери

Преди да пристъпите към покупка, съобразете размерите на мивката с шкафа, върху който ще я монтирате. Не забравяйте, че когато мивката е пълна с посуда и вода, теглото и се увеличава значително. За да не провисва, трябва да предвидите достатъчно площ върху която тя ще се позиционира. Непременно обърнете внимание на размера на коритото. Ако то е по плитко от 20см., тази мивка е компромис, с който ще трябва да се съобразявате когато миете по-обемни съдове като тенджери и тави.

В заключение ще кажем, че кухненската мивка трябва да е функционална и удобна. Инвестицията е сравнително малка (от 60 до 500лв са масовите модели) и се прави еднократно за дълъг период от време. Компромис с размера и качеството не е препоръчителен, но и излишно скъпата мивка също не е добър избор. След като вече сте купили мивката, следвайте стриктно инструкциите за монтаж и експлоатация.