УСПЕХ: Американският космически кораб Сигнус излетя към МКС!

1
181
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : NASA TV

20 февруари 2021 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 20-ти февруари, в 19:36 ч. българско време от космодрума на о-в Уолопс, излетя американската космическа ракета „Антарес“ с товарния космически кораб „Сигнус“ на частната компания Нортроп Груман. Девет минути след началото на полета корабът се отдели от втората степен на ракетата-носител и започна самостоятелно сближаване с Международната космическа станция

Пристигането на „Сигнус“ е планирано за понеделник, 22-ри февруари, в 11:40 ч. българско време. На борда на кораба пътуват 4 тона провизии за астронавтите и научни експерименти. 

По случай днешния полет „Сигнус“ бе кръстен с името „Катрин Джонсън“ на американската физичка и математичка, която е изчислила траекторията на космическите кораби „Аполо“ през 60-те години на миналия век. Благодарение на тези изчисления човек стъпва на Луната.

Сред интересните експерименти на борда на кораба се открояват опитът на Ламбдавижън за създаването на изкуствена ретина в космоса, опитът „Микро-16“ за изучаването на влиянието на безтегловността върху мускулите на червеи, както и опит за производството на протеинови кристали. Не на последно място „Сигнус“ превозва множество микроспътници, които ще бъдат освободени в космоса по време на неговата двумесечна мисия.

Напомням на читателите, че Нортроп Груман създава ракетата „Антарес“ и кораба „Сигнус“ със сериозно международно сътрудничество и посредством аутсорсинг на голяма част от производствените процеси. Например първата степен на ракетата-носител се произвежда в Украйна, а самата тя е оборудвана с руски двигатели „РД-181“. Товарният модул на кораба пък се прави в Италия, в производствените съоръжения на Талес Алениа Спейс. 

Модифициран кораб „Сигнус“ ще служи като основа за създаването на обитаемия модул на станцията „Гейтуей“, която НАСА ще изпрати в орбита около Луната. Този модул ще бъде изстрелян заедно със служебния модул през 2024 година посредством ракета на СпейсЕкс „Фалкън Хеви“. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/